Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Programe
Drumul Apelor Minerale

DRUMUL APELOR MINERALE
                                                                    

  Greenways reprezintă o iniţiativă răspândită şi recunoscută în Statele Unite ale Americii precum şi în Europa de Vest. Prin "Drumuri verzi" se promovează conservarea şi valorificarea moştenirii culturale şi naturale a unei regiuni pe baza principiilor dezvoltării durabile.

Totodată, prin aceste iniţiative se creează noi oportunităţi educative, economice şi sportive în localităţile din regiune. Drumurile Verzi aduc beneficii mediului înconjurător, îmbunătăţesc calitatea vieţii şi oferă şansă activităţilor economice durabile pentru populaţia localităţilor din zonă.

„Drumul Apelor Minerale" a fost prima iniţiativă de acest gen în România și a fost creat în zona centrală a României, în judeţul Harghita. Fundaţia pentru Parteneriat împreună cu Asociația de Turism și de Ocrotirea Naturii (ATON) au făcut primii paşi pentru ca această iniţiativă să devină realitate. Existenţa sutelor de băi şi a miilor de izvoare de apă minerală cu efecte curative a constituit o bază perfectă pentru crearea unui astfel de drum. Datorită faptului că în regiunea Csomád-Bálványos cultura băilor minerale este multiseculară, această iniţiativă a fost salutată cu mare entuziasm de comunităţile locale.

În perioada 2000-2007 Fundaţia pentru Parteneriat a finanţat şi implementat mai multe proiecte de-a lungul Drumului Apelor Minerale. Împreună cu mai mulţi parteneri şi prin implicarea a sute de voluntari a avut loc reabilitarea Băii Nádas, construcţia potecii suspendate din Tinovul Mohoş, a primului muzeu al apelor minerale precum şi a Băii Călugărilor de la Şumuleu-Ciuc. Au fost publicate două cărţi despre băile de apă minerală din regiune, despre izvoarele cu apă minerală şi istoria acestora.

Pe lângă aceste proiecte partenerii Fundaţiei au reuşit să reabiliteze şi să construiască alte câteva băi tradiţionale de apă minerală din zonă.

Toate aceste realizări reprezintă astăzi puncte de atracţie ale Drumului Apelor Minerale.
De-a lungul acestui drum, pe o potecă existentă, s-a marcat şi dezvoltat un drum pentru biciclişti. Astfel s-au ocolit drumurile cu trafic şi au fost incluse majoritatea locurilor cu valori istorice, culturale şi naturale, băile şi izvoarele cu apă minerală şi ariile protejate din regiune.

Contact:
Programul Drumul Apelor Minerale

Tel/fax: +40-266-310.678

e-mail: office@repf.ro

 

 

 

 


<< Înapoi


Foto
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 5579663