Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Programe
Campanii

Campanii/Mişcări

2000 – prezent – Salvaţi Roşia Montana

Fundaţia pentru Parteneriat, încă din anul 2000, a protestat împotriva investiţiei de minerit a societăţii canadian-române, care ar distruge mediul în Roşia Montana. Fundaţia a participat activ la Campania "Salvaţi Roşia Montana" atât prin sprijinirea ONG-urile locale (Asociaţia Albamont, Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior), cât şi ca membru al coaliţiilor care luptă pentru punerea în aplicare a legilor şi în cazul proiectului mediu-distructiv de la Roşia Montana.

2008 – Nu! - Raliului Dakar în ariile protejate din România

În 2008 Raliul Dakar nu a mai avut loc pe ruta sa obişnuită din cauza ameninţărilor organizaţiilor teroriste. Prin urmare, organizatorii din Europa Centrală au desemnat un nou traseu, şi anume, pe teritoriul României şi Ungariei. Verificând ruta, s-a dovedit că aceasta ar trece prin mai multe zone protejate, care sunt parte a siturilor Natura 2000, astfel încât evenimentul nu ar fi fost numai ilegal, ci şi distructiv asupra mediului. În plus, cea mai lungă etapă a raliului ar fi avut loc în data de 22 aprilie, tocmai de Ziua Pământului. La aflarea  veştii, Fundaţia pentru Parteneriat a mobilizat Coaliţia Natura 2000 şi, ca rezultat, 50 de ONG-uri au semnat o scrisoare de protest, care a fost trimisă directorului raliului. De asemenea, au fost anunţaţi şi reprezentanţii mass-media şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului despre acest eveniment periculos pentru mediu şi s-a atras atenţia asupra următoarelor fapte:

- Traseul desemnat al raliului trece prin situri Natura 2000, care, conform legii din România, sunt considerate arii protejate.

- Data, în care ar trebui să se parcurgă etapa de concurs prin ariile protejate este Ziua Pământului. A organiza un astfel de eveniment tocmai într-o zi cu o însemnătate atât de importantă pentru protecţia mediului ar fi un mesaj extrem de negativ, mai ales atunci când suntem preocupaţi de încălzirea globală şi alte probleme de mediu de interes global.

Organizatorii au fost rugaţi să contribuie la sărbătorirea Zilei Pământului şi să mute etapa de concurs planificată pe un alt traseu şi  într-o altă zi, decât 22 aprilie. În scrisoare au fost avertizaţi, ca în cazul în care cererea Coaliţiei Natura 2000 nu va fi luată în seamă, se va organiza  o acţiune de protest cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că pentru organizatori este mai importantă organizarea unui eveniment poluator decât să protejeze natura. Totodată,  am amintit organizatorilor punctul 52.d al Legii 265/2006  care exclude circularea autovehiculelor care operează cu combustibili fosili din ariile protejate.


După înmânarea scrisorii au început  discuţiile cu organizatorii raliului. În cele din urmă, organizatorii au scurtat traseul din România şi cea mai mare parte a competiţiei a fost transferată în Ungaria. Partea românească a Raliului Dakar s-a redus la o zi, şi cel mai important este că nu a trecut prin zone protejate.

2008 – Fundaţia pentru Parteneriat a împiedicat construirea unui incinerator de deşeuri periculoase în Bazinul Ciucului

După o încercare nereuşită în judeţul Braşov, investitorii au încercat să realizeze în judeţul Harghita construirea unui incinerator de deşeuri periculoase, fără autorizaţie. Investitorii au reuşit să convingă primarul din Sânmartin să accepte proiectul. Activităţile de elaborare a proiectului s-au derulat fără o consultare prealabilă a locuitorilor ,nerespectând nici principiile transparenţei. Atunci, când Fundaţia a aflat despre existenţa proiectului, am cerut investitorilor şi primăriei din Sânmartin, prin intermediul mediei, să informeze populaţia despre construcţia planificată şi despre posibilele pericole. Fundaţia pentru Parteneriat a atras atenţia asupra faptului că o astfel de construcţie în Bazinul Ciucului ar avea consecinţe grave, deoarece condiţiile meteorologice specifice nu sunt potrivite pentru funcţionarea unui astfel de incinerator. La intervenţia locuitorilor, atât investitorii cât şi autorităţile locale au renunţat la proiect.


2006 – Mişcare pentru salvarea pârăului Mădăraş
La cererea unei părţi a locuitorilor din Mădăraş Ciuc, Fundaţia pentru Parteneriat a iniţiat şi demarat o mişcare, a cărei scop a fost oprirea unui proiect de regularizare a râurilor, nesustenabil şi distructiv asupra mediu. Proiectul nu a respectat nici prevederile legilor din România şi nici ai Directivei Cadru pentru Apă. Lucrările au fost demarate de Direcţia Apelor din Judeţul Harghita fără a deţine vreo autorizaţie de construcţie sau de mediu, şi pe deasupra nici metoda folosită nu era mediu protectivă (cuvă din beton). Datorită mişcării iniţiate de Fundaţie, în 2006 lucrările au fost oprite iar iniţiatorii proiectului au fost obligaţi să realizeze un studiu de impact. Din păcate, marea parte a pârăului a fost betonată, proiectul fiind realizat aproape în totalitate.

 

2001 – Campanie pentru administrarea sustenabilă  a pădurilor

Fundaţia pentru Parteneriat, în parteneriat cu CEE Bankwatch, a organizat un seminar de informare pentru 25 de ONG-uri. Scopul formării a fost creşterea gradului de conştientizare a ONG-urilor privind impactul negativ pe care ar putea avea unele proiecte ample, realizate de marile instituţii financiare internaţionale, asupra mediului.

Ca rezultat al întâlnirii, şi cu sprijinul Băncii Mondiale, zece dintre organizaţiile participante, împreună cu CEE Bankwatch şi Fundaţia pentru Parteneriat, s-au angajat la formarea unei mişcări puternice pentru dezvoltarea unei administrări sustenabile a pădurilor.

Mişcarea s-a manifestat pe două nivele, la sediul Băncii Mondiale din Washington DC şi la sediul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.  Ca urmare a campaniei, organizaţiile au fost invitate la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului pentru a discuta despre potenţialul impact al proiectului. Un rezultat semnificativ al acestui acord  a fost ca un reprezentant al organizaţiilor societăţii civile a fost implicat în procesul de monitorizare al proiectului.


2001 – Mişcare pentru Lacul Sfânta Ana

Fundaţia pentru Parteneriat a demarat campania pentru Lacul Sfânta Ana în iulie 2011.
Consiliul Judeţean Harghita a adoptat o hotărâre prin care aprobă deplasarea autovehiculelor şi a activităţilor comerciale pe ariile protejate Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş. Hotărârea a reprezentat un pericol real pentru aria protejată, deoarece Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa de Est şi este alimentat doar de apa rezultată din topirea zăpezii şi ploaie.

Fundaţia pentru Parteneriat a trimis o scrisoare pentru fiecare consilier, în care cere să anuleze hotărârea şi totodată, a oferit soluţii sustenabile pentru protejarea lacului. Petiţia a fost transmisă şi mass mediei pentru sensibilizarea opiniei publice.

Mişcării s-au alăturat ca parteneri reprezentanţi ai mass media, ONG-uri locale precum şi Agenţia de Protecţia Mediului.

Ca un rezultat imediat al mişcării, prefectul Judeţului Harghita a considerat hotărârea ca fiind nelegală şi a obligat Consiliul Judeţean să-şi retragă hotărârea.

 

 

 


<< Înapoi


Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 4700362