SPAȚII VERZI Programul Spații Verzi a fost lansat de MOL Romania în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat în 2006 prin programul pilot denumit "Școli pentru mediu" - program ce a urmărit implicarea copiilor și a tinerilor în proiecte de împădurire şi de amenajare a spațiilor verzi. După succesul programului pilot colaborarea între MOL România și fundația noastră s-a pus pe baze noi, astfel în 2022 a fost lansat pentru al 16-lea an consecutiv, concursul de proiecte pentru programul Spaţii Verzi.
Componenta de finanţare Arii Naturale Protejateurmăreste promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, a comunităţilor locale precum si a custozilor/administratorilor de arii protejate.
În cadrul componentei Spatii Verzi Urbane s-a acordat finanțare proiectelor care își propuneau reabilitarea sau crearea de spații verzi şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologica în rândul comunităţilor locale, derulate de ONG-uri în parteneriat cu diferite instituţii.
Începând cu anul 2018 în cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane s-a acordat finanţare şi pentru o nouă categorie de proiecte: Programe organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilităţii pentru un stil de viaţă eco-conştient.
Din păcate, în urma situației cauzate de pandemia Covid 19 componenta Spații Verzi Urbane, datorită specificului acestei componente, care avea prevăzut preponderent activităţi cu implicarea de grupuri mari de copii şi tineri nu mai putea fi implementat fără mari riscuri pentru participanţi. Din aceasta cauză componenta Spații Verzi Urbane a fost sistată.
Începând din 2022 programul are o nouă componentă, Permacultură în Zone Urbane prin care se acordă finanțare pentru dezvoltarea și implementarea unor proiecte de permacultură în orașe și în imediata vecinătate a acestora prin implicarea comunităţilor locale, conforme cu principiile permaculturii.
Rezultatele cumulative ale programului în perioada 2006-2022:
nr. proiecte finanţate: 671
valoare totală proiecte finanţate: 9.113.055 RON
nr. de persoane implicate activ în proiecte: 246.834
nr. de voluntari: 12.777
nr. de arbori şi arbuşti plantaţi: 82.896
nr. de flori plantate: 86.932
suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate: 550.278 m2
suprafața terenului cultivat: 7.107m2
suprafață reîmpădurită: 3.953 m2
proiecte în arii protejate: 299
nr. poteci tematice înfiinţate: 149
nr. activităţi Junior Ranger (tabere): 162
activități extrașcolare de educație ecologică (concursuri, excursii, prezentări): 2.824
În meniul alăturat "Descărcare documente"pot fi descărcate următoarele:
îndrumarul aferent celor două componente de program cu informaţii detaliate despre termene limită, condiţii de eligibilitate, criterii de selecţie, etc.
formularele cererii de finanţare (care trebuie completate de organizaţiile aplicante)
manuale educative, cu idei referitoare la realizarea activităţilor eco-educative
materiale despre organizarea activităţilor Junior Ranger şi despre amenajarea potecilor tematice în cadrul componentei de program „Arii Naturale Protejate"