Fundația pentru Parteneriat

Atitudine și implicare

 ATITUDINE SI IMPLICARE (ediția a II-a)

Fundația pentru Parteneriat lansează a doua ediție a programului de finanțare „ATITUDINE ȘI IMPLICARE" destinat organizațiilor neguvernamentale de mediu din România.

Scopul programului este creșterea angajamentului civic și participarea publică efectivă în luarea deciziilor de mediu prin creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale de mediu în activități de advocacy și watchdog și în organizarea de campanii și acțiuni legate de probleme sau conflicte concrete de mediu.

Misiunea programului este de a înlesni, de a întări și de a sprijini activitățile de tip advocacy și watchdog ale ONG-urilor de mediu din România cu scopul de a mări contribuția acestor organizații la dezvoltarea politicilor de mediu, precum și în ceea ce privește monitorizarea implementării legislației naționale și a UE din domeniul protecției mediului.

Programul beneficiază de cofinanțare din partea Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și ca atare dorește să contribuie la sporirea responsabilității, transparenței și eficienței instituțiilor publice cât și la întărirea suportului civic, promovând democrația printre cetățeni și angrenând/implicând și alți factori interesați.

Obiectivele principale ale programului:
• Crearea și întărirea rețelelor de advocacy și watchdog privind mediul în România;
• Îmbunătățirea implementării legislației de mediu prin activități de conștientizare monitorizare și responsabilizare la nivel local și național;
• Analiza politicilor de mediu și inițierea dialogului cu privire la acestea între ONG-uri și organele decizionale;
• Conștientizarea și luarea de atitudine împotriva inițiativelor ilegale și/sau dăunătoare mediului prin implicare publică;
• Îmbunătățirea lucrului în rețea a organizațiilor de mediu în activități de advocacy și watchdog.

Pe lângă componenta de finanțare, programul include și componente de dezvoltare a capacităților și de lucru în rețea (networking).
Prin intermediul primei ediții a programului (2006-2010) au fost finanțate 37 de proiecte de advocacy și watchdog ]n valoare totala de 534 343 RON.

Mai multe despre rezultatele acestor proiecte în publicația ce poate fi consultată aici.

 

În cadrul ediției 2012 al programului din 83 de proiecte depuse (inclusiv proiectele de urgență) 18 au obținut finanțare în valoare totală de 547.242 RON.

Lista proiectelor finanțate în anul 2012 și 2013 poate fi consultată aici.