Fundația pentru Parteneriat

Arborele Anului

ARBORELE ANULUI                                                       Promovat de:

Arborii sunt frumoși și folositori și au reprezentat simbolul vieții încă din cele mai vechi timpuri. Arborii au asigurat oamenilor de-a lungul timpurilor hrană, protecție, și chiar imortalitate. Multe națiuni cred că sufletele ce ne-au părăsit , se ridică către ceruri prin crengile arborilor înalți.
Arborii sunt parte organică a peisajului și ca atare merită respectul și admirația noastră. Ei necesită spațiu și îngrijire, dar din păcate în timpurile noastre devin din ce în ce mai mult victime ale activităților umane, cu toate că nimic nu e mai dezolant decât un peisaj defrișat.

Competiția Arborele Anului a fost lansată și derulată de către Fundația pentru Parteneriat și promovată de Europa FM în perioada 2010-2012. Partener media ne-a fost Think Outside the Box.

Prin această competiție am intenționat să  atragem atenția asupra importanței arborilor în mod specific și asupra necesității protejării mediului în mod general.

În concurs puteau fi înscriși poveștile unor arbori  importanți pentru comunitate, arbori rari sau mistici, cunoscuți ca simboluri locale. Principalul criteriu de selecție a fost povestea arborelui nominalizat.

Premiul oferit de Fundația pentru Parteneriat  de 3.000 lei putea fi folosit pentru îngrijirea arborelui, pentru refacerea sau crearea unui spațiu verde ori pentru plantarea unor puieți.

Programul a avut un real succes. În acești doi ani s-au primit în total 114 aplicații. Pentru arborii finaliști s-au numărat 139.758 voturi. Site-ul programului a fost vizitat de peste 256.000 ori de către 185.000 de vizitatori. Au apărut peste 750 de știri,  atât în publicații locale, județene cât și în naționale, zeci de interviuri la radio, televiziuni, etc. S-au editat 2 cărți care cuprind fotografiile și poveștile arborilor câștigători, ai celor care au ajuns în finală, precum și descrierea campaniilor derulate pentru primii doi clasați. În ediția din 2011 am introdus și o poveste tristă – trimisă de un aplicant - despre legătura strânsă dintre om și arbori, care ne-a impresionat.

Cei doi arbori câștigători au participat la faza europeană a competiției – Arborele Anului în Europa – unde, în anul 2011 Teiul din Leliceni a câștigat locul I iar în anul 2012 Ulmul din Căpeni a câștigat locul II.

Premierea câștigătorilor a avut loc la Bruxelles, la sediul central al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).