Fundația pentru Parteneriat

Drumul Apelor Minerale

DRUMUL APELOR MINERALE
                                                                    

  Greenways reprezintă o inițiativă răspândită și recunoscută în Statele Unite ale Americii precum și în Europa de Vest. Prin "Drumuri verzi" se promovează conservarea și valorificarea moștenirii culturale și naturale a unei regiuni pe baza principiilor dezvoltării durabile.

Totodată, prin aceste inițiative se creează noi oportunități educative, economice și sportive în localitățile din regiune. Drumurile Verzi aduc beneficii mediului înconjurător, îmbunătățesc calitatea vieții și oferă șansă activităților economice durabile pentru populația localităților din zonă.

„Drumul Apelor Minerale" a fost prima inițiativă de acest gen în România și a fost creat în zona centrală a României, în județul Harghita. Fundația pentru Parteneriat împreună cu Asociația de Turism și de Ocrotirea Naturii (ATON) au făcut primii pași pentru ca această inițiativă să devină realitate. Existența sutelor de băi și a miilor de izvoare de apă minerală cu efecte curative a constituit o bază perfectă pentru crearea unui astfel de drum. Datorită faptului că în regiunea Csomád-Bálványos cultura băilor minerale este multiseculară, această inițiativă a fost salutată cu mare entuziasm de comunitățile locale.

În perioada 2000-2007 Fundația pentru Parteneriat a finanțat și implementat mai multe proiecte de-a lungul Drumului Apelor Minerale. Împreună cu mai mulți parteneri și prin implicarea a sute de voluntari a avut loc reabilitarea Băii Nádas, construcția potecii suspendate din Tinovul Mohoș, a primului muzeu al apelor minerale precum și a Băii Călugărilor de la Șumuleu-Ciuc. Au fost publicate două cărți despre băile de apă minerală din regiune, despre izvoarele cu apă minerală și istoria acestora.

Pe lângă aceste proiecte partenerii Fundației au reușit să reabiliteze și să construiască alte câteva băi tradiționale de apă minerală din zonă.

Toate aceste realizări reprezintă astăzi puncte de atracție ale Drumului Apelor Minerale.
De-a lungul acestui drum, pe o potecă existentă, s-a marcat și dezvoltat un drum pentru bicicliști. Astfel s-au ocolit drumurile cu trafic și au fost incluse majoritatea locurilor cu valori istorice, culturale și naturale, băile și izvoarele cu apă minerală și ariile protejate din regiune.

Contact:
Programul Drumul Apelor Minerale

Tel/fax: +40-266-310.678

e-mail: office@repf.ro