Fundația pentru Parteneriat

Parteneriat pentru oameni și Dezvoltare

Parteneriat pentru Oameni și Dezvoltare - P.O.D.

Proiectul "Apele au trecut. Regăsește speranța!"

"Parteneriatul pentru Oameni și Dezvoltare - P.O.D." s-a format după inundațiile din primăvara anului 2005 cu scopul de a crea un model de abordare post urgență a comunităților afectate din județele Bacău și Harghita, contribuind pe termen lung (2-3 ani) la reconstrucția și dezvoltarea lor.

Membrii Parteneriatului pentru Oameni și Dezvoltare:
- Fundația pentru Parteneriat
- Asociația pentru Relații Comunitare
- Fundația Principesa Margareta a României
Membru asociat: Fundația PACT

În cadrul proiectului "Apele au trecut. Regăsește speranța!" centrul comunei harghitene Cobătești, grav lovită de inundații, a fost refăcut în întregime cu sprijinul Fundației pentru Parteneriat.

Inițial suma disponibilă pentru acest proiect nu era mai mare de 5.000 de dolari. După realizarea studiilor de fezabilitate s-a ajuns la concluzia că este nevoie de fonduri de zece ori mai mari, motiv pentru care s-a cerut spijinul mai multor fundații cu care existau deja relații de colaborare. Astfel, au ajutat la strângerea fondurilor Asociația pentru Relații Comunitare din Cluj-Napoca și Fundația Principesa Margareta a României prin "Parteneriatul pentru Oameni și Dezvoltare". Principalul finanțator al proiectului a fost Arcanum Fundation din Elveția.  Fundația Ökotárs din Ungaria a contribuit și ea cu 5.000 $.

Proiectul refacerii pieței din centrul comunei a inclus pavarea cu piatră cubică a 800 de metri pătrați, amplasarea a zece bănci, construirea unei fântâni și crearea unui spațiu de joacă pentru copii. De asemenea, a fost ridicat un monument în memoria celor care au murit la inundații. Totul s-a realizat pe principiul peisagisticii organice, fiind folosite doar materiale naturale, cum ar fi piatra și lemnul.

În plus, Fundația pentru Parteneriat a dorit ca localnicii să fie implicați activ în acest proiect, motiv pentru care lucrările au fost executate de firme din zonă.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 60.000 de dolari.