Fundația pentru Parteneriat

Campanii

Campanii/Mișcări

2000 – prezent – Salvați Roșia Montana

Fundația pentru Parteneriat, încă din anul 2000, a protestat împotriva investiției de minerit a societății canadian-române, care ar distruge mediul în Roșia Montana. Fundația a participat activ la Campania "Salvați Roșia Montana" atât prin sprijinirea ONG-urile locale (Asociația Albamont, Asociația Aurarilor Alburnus Maior), cât și ca membru al coalițiilor care luptă pentru punerea în aplicare a legilor și în cazul proiectului mediu-distructiv de la Roșia Montana.

2008 – Nu! - Raliului Dakar în ariile protejate din România

În 2008 Raliul Dakar nu a mai avut loc pe ruta sa obișnuită din cauza amenințărilor organizațiilor teroriste. Prin urmare, organizatorii din Europa Centrală au desemnat un nou traseu, și anume, pe teritoriul României și Ungariei. Verificând ruta, s-a dovedit că aceasta ar trece prin mai multe zone protejate, care sunt parte a siturilor Natura 2000, astfel încât evenimentul nu ar fi fost numai ilegal, ci și distructiv asupra mediului. În plus, cea mai lungă etapă a raliului ar fi avut loc în data de 22 aprilie, tocmai de Ziua Pământului. La aflarea  veștii, Fundația pentru Parteneriat a mobilizat Coaliția Natura 2000 și, ca rezultat, 50 de ONG-uri au semnat o scrisoare de protest, care a fost trimisă directorului raliului. De asemenea, au fost anunțați și reprezentanții mass-media și reprezentanți ai Ministerului Mediului despre acest eveniment periculos pentru mediu și s-a atras atenția asupra următoarelor fapte:

- Traseul desemnat al raliului trece prin situri Natura 2000, care, conform legii din România, sunt considerate arii protejate.

- Data, în care ar trebui să se parcurgă etapa de concurs prin ariile protejate este Ziua Pământului. A organiza un astfel de eveniment tocmai într-o zi cu o însemnătate atât de importantă pentru protecția mediului ar fi un mesaj extrem de negativ, mai ales atunci când suntem preocupați de încălzirea globală și alte probleme de mediu de interes global.

Organizatorii au fost rugați să contribuie la sărbătorirea Zilei Pământului și să mute etapa de concurs planificată pe un alt traseu și  într-o altă zi, decât 22 aprilie. În scrisoare au fost avertizați, ca în cazul în care cererea Coaliției Natura 2000 nu va fi luată în seamă, se va organiza  o acțiune de protest cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că pentru organizatori este mai importantă organizarea unui eveniment poluator decât să protejeze natura. Totodată,  am amintit organizatorilor punctul 52.d al Legii 265/2006  care exclude circularea autovehiculelor care operează cu combustibili fosili din ariile protejate.


După înmânarea scrisorii au început  discuțiile cu organizatorii raliului. În cele din urmă, organizatorii au scurtat traseul din România și cea mai mare parte a competiției a fost transferată în Ungaria. Partea românească a Raliului Dakar s-a redus la o zi, și cel mai important este că nu a trecut prin zone protejate.

2008 – Fundația pentru Parteneriat a împiedicat construirea unui incinerator de deșeuri periculoase în Bazinul Ciucului

După o încercare nereușită în județul Brașov, investitorii au încercat să realizeze în județul Harghita construirea unui incinerator de deșeuri periculoase, fără autorizație. Investitorii au reușit să convingă primarul din Sânmartin să accepte proiectul. Activitățile de elaborare a proiectului s-au derulat fără o consultare prealabilă a locuitorilor ,nerespectând nici principiile transparenței. Atunci, când Fundația a aflat despre existența proiectului, am cerut investitorilor și primăriei din Sânmartin, prin intermediul mediei, să informeze populația despre construcția planificată și despre posibilele pericole. Fundația pentru Parteneriat a atras atenția asupra faptului că o astfel de construcție în Bazinul Ciucului ar avea consecințe grave, deoarece condițiile meteorologice specifice nu sunt potrivite pentru funcționarea unui astfel de incinerator. La intervenția locuitorilor, atât investitorii cât și autoritățile locale au renunțat la proiect.


2006 – Mișcare pentru salvarea pârăului Mădăraș
La cererea unei părți a locuitorilor din Mădăraș Ciuc, Fundația pentru Parteneriat a inițiat și demarat o mișcare, a cărei scop a fost oprirea unui proiect de regularizare a râurilor, nesustenabil și distructiv asupra mediu. Proiectul nu a respectat nici prevederile legilor din România și nici ai Directivei Cadru pentru Apă. Lucrările au fost demarate de Direcția Apelor din Județul Harghita fără a deține vreo autorizație de construcție sau de mediu, și pe deasupra nici metoda folosită nu era mediu protectivă (cuvă din beton). Datorită mișcării inițiate de Fundație, în 2006 lucrările au fost oprite iar inițiatorii proiectului au fost obligați să realizeze un studiu de impact. Din păcate, marea parte a pârăului a fost betonată, proiectul fiind realizat aproape în totalitate.

 

2001 – Campanie pentru administrarea sustenabilă  a pădurilor

Fundația pentru Parteneriat, în parteneriat cu CEE Bankwatch, a organizat un seminar de informare pentru 25 de ONG-uri. Scopul formării a fost creșterea gradului de conștientizare a ONG-urilor privind impactul negativ pe care ar putea avea unele proiecte ample, realizate de marile instituții financiare internaționale, asupra mediului.

Ca rezultat al întâlnirii, și cu sprijinul Băncii Mondiale, zece dintre organizațiile participante, împreună cu CEE Bankwatch și Fundația pentru Parteneriat, s-au angajat la formarea unei mișcări puternice pentru dezvoltarea unei administrări sustenabile a pădurilor.

Mișcarea s-a manifestat pe două nivele, la sediul Băncii Mondiale din Washington DC și la sediul Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor.  Ca urmare a campaniei, organizațiile au fost invitate la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului pentru a discuta despre potențialul impact al proiectului. Un rezultat semnificativ al acestui acord  a fost ca un reprezentant al organizațiilor societății civile a fost implicat în procesul de monitorizare al proiectului.


2001 – Mișcare pentru Lacul Sfânta Ana

Fundația pentru Parteneriat a demarat campania pentru Lacul Sfânta Ana în iulie 2011.
Consiliul Județean Harghita a adoptat o hotărâre prin care aprobă deplasarea autovehiculelor și a activităților comerciale pe ariile protejate Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș. Hotărârea a reprezentat un pericol real pentru aria protejată, deoarece Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa de Est și este alimentat doar de apa rezultată din topirea zăpezii și ploaie.

Fundația pentru Parteneriat a trimis o scrisoare pentru fiecare consilier, în care cere să anuleze hotărârea și totodată, a oferit soluții sustenabile pentru protejarea lacului. Petiția a fost transmisă și mass mediei pentru sensibilizarea opiniei publice.

Mișcării s-au alăturat ca parteneri reprezentanți ai mass media, ONG-uri locale precum și Agenția de Protecția Mediului.

Ca un rezultat imediat al mișcării, prefectul Județului Harghita a considerat hotărârea ca fiind nelegală și a obligat Consiliul Județean să-și retragă hotărârea.