Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Stiri şi evenimente
Un deceniu de Spaţii Verzi: cel mai vechi program de CSR al MOL România a susţinut cu 1 milion de euro peste 400 de proiecte 2015-12-18  

Un deceniu de Spaţii Verzi: cel mai vechi program de CSR al MOL România a susţinut cu 1 milion de euro peste 400 de proiecte

 

 

 • Programul Spații Verzi, o iniţiativă a MOL România și a Fundației pentru Parteneriat pentru implicarea tinerilor în acţiuni de amenajare a spaţiilor verzi, împlineşte zece ani
 • În cadrul acestui program au fost finanţate 424 de proiecte de mediu cu suma totală de 4,83 milioane lei
 • Peste 171.000 de copii şi tineri din toate zonele ţării au fost implicaţi în acţiunile derulate în cadrul programului Spaţii Verzi

 

17 decembrie 2015, Cluj-Napoca - Spații Verzi, cel mai vechi program de responsabilitate socială al MOL România, desfăşurat împreună cu Fundația pentru Parteneriat, împlineşte un deceniu de existenţă neîntreruptă. Prin intermediul acestei platforme au fost plantaţi 69.000 de pomi și arbuști, au fost reabilitate terenuri cu o suprafaţă de 428.000 de metri pătraţi și au fost amenajate 71 de poteci tematice în ariile naturale protejate.

 

"Suntem onoraţi să putem anunţa că programul Spaţii Verzi, una dintre primele platforme de responsabilitate socială ale MOL România, a ajuns la frumoasa vârstă de zece ani. MOL România a sprijinit în ultimii zece ani acest program, ceea ce demonstrează seriozitatea şi consecvenţa în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de comunitate. Pe de altă parte, dacă privim acest moment aniversar şi ca pe un moment de bilanţ, ne dăm seama că rezultatele obţinute sunt impresionante, mai ales în ceea ce privește implicarea comunităților. Acest bilanţ ne îndreptăţeşte să credem că programul nostru, prin impactul său asupra comunităţilor, a pus bazele unei transformări pozitive, cu rezultate solide pe termen lung. De aceea vom continua să încurajăm şi să sprijinim comunităţile care vor să înfrumuseţeze mediul în care trăiesc", a declarat Kinga Daradics, CEO şi Country Chairman al MOL România.

 

În cei zece ani de la lansarea programului Spaţii Verzi, MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au finanţat 424 de proiecte cu o sumă totală ce depăşeşte 4,8 milioane de lei. Peste 170.000 de copii şi tineri au fost implicaţi în acţiunile de creare şi re-creare a spaţiilor verzi și de promovare a ariilor naturale protejate, având astfel ocazia de a învăţa dar şi de a contribui în mod direct la activităţi menite să protejeze mediul.

 

„Colaborarea dintre MOL România și Fundația pentru Parteneriat durează de o decadă. O decadă în care am sprijinit mobilizarea și implicarea a zeci de mii de oameni în activități de protejare a mediului, o decadă în care am fost împreună  de partea verdelui,  contribuind astfel la înfrumusețarea a sute de zone urbane și la apărarea superbelor arii protejate din România. Cei zece ani de parteneriat și rezultatele obținute reprezintă dovada vie a faptului că sfera de afaceri și sfera neguvernamentală pot lucra împreună pentru a produce schimbări pozitive la nivelul societății", a declarat László Potozky, fondator și director al Fundației pentru Parteneriat.

 

Zece ani de Spații Verzi (2006-2015) în cifre:

 

 • 4,83 mil. lei: suma totală cu care MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat proiecte din domeniul protecției mediului ale organizațiilor  neguvernamentale
 • 424: numărul proiectelor finanțate                         
 • 171.075: numărul total al copiilor și tinerilor implicați în activități ecologice și/sau de educație ecologică                                              
 • 69.539: numărul pomilor și arbuștilor plantați prin proiectele finanțate de Spații Verzi
 • 62.589: numărul total al florilor plantate                                       
 • 428.327 mp: suprafața totală a terenurilor urbane reabilitate     
 • 71: numărul potecilor tematice noi amenajate în ariile naturale protejate         
 • 69: numărul activităţilor Junior Ranger (tabere)
 • 479: numărul activităților extraşcolare de educație ecologică organizate (prezentări, excursii, concursuri, expoziții și alte evenimente)

 

Programul Spații Verzi, este o iniţiativă comună a MOL România şi a Fundaţiei pentru Parteneriat lansată în 2006 sub forma unui program de grant-uri ce a urmărit implicarea copiilor şi a tinerilor în proiecte de amenajare a spaţiilor verzi. Programul se desfăşoară sub forma unui concurs anual de proiecte, care sunt derulate de către asociațiile și organizațiile care primesc finanțări.  Programul este structurat pe două arii majore: Spaţii Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate.

În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt căutate şi recompensate acele proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale, derulate de ONG-uri în parteneriat cu diferite instituţii. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt finanţate acele proiecte care urmăresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a îmbunătăți nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, a comunităţilor locale precum şi al administratorilor de arii protejate.

 

Premiile Spaţii Verzi 2015

 

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi" 2015: Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală - CRAL

Proiectul cu titlul "Grădina aromată a timpului" s-a desfășurat în oraşul Haţeg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în perioada aprilie - septembrie 2015.  Scopul proiectului a fost acela de a crea un spaţiu verde urban destinat elevilor şi turiştilor, dar şi persoanelor cu deficienţe de vedere, ce combină, în scop educaţional, geo şi fito-diversitatea locală. Spaţiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice şi Grădina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate şi în limbaj Braille astfel încât să fie accesibile şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde şi elemente de land art, de promovare a unor vechi meşteşuguri locale sau de atracţie turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spaţiu de relaxare şi o căsuţă a voluntarilor. Toate lucrările de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, în urma cărora au rezultat materiale destinate susţinerii celor trei module educaţionale.

 

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate" 2015: Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius

Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale", a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de moutain bike „Săritoarea Ieduțului", lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestoraprin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?" - disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor.

Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie - 28 septembrie. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.

 

Bugetul anual alocat programului de către MOL România este de 670.000 de lei. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro , www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o echipă dinamică de 27.000 de angajaţi în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, cu operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 14 țări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 țări, din care 200 în România.

 

Despre Fundaţia pentru Parteneriat

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă si implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 16 ani au fost sprijinite cu peste 45 de milioane de lei aproape 1.100 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

 

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & Social Media

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Andrea Cseke

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3876334