Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
Descoperă carstul din Pădurea Craiului pe bicicletă - Proiect inedit marca CAPDD 2016-05-11  

Descoperă carstul din Pădurea Craiului pe bicicletă - Proiect inedit marca CAPDD

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor - filiala Pădurea Craiului, administrator al sitului Natura 2000 Pădurea Craiului, derulează, în perioada mai - septembrie 2016, un proiect care are ca scop dezvoltarea unei rețele de rute tematice de cicloturism axate pe carst și a infrastructurii adiancente către cele mai importante obiective carstice în situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, ca mijloc de vizitare a unei arii protejate.

 

„Drumul carstului”

Realizarea unei rețele de poteci tematice, interconectate între ele și vizitabile pe bicicletă este o idee inovatoare pentru această regiune și poate constitui un proiect pilot, replicabil în multe zone. Acest proiect vine în sprijinirea procesului de declarare a Pădurii Craiului ca destinație de ecoturism, derulat de CAPDD împreună cu Ministrul Turismului. „Proiectul e foarte important, pentru că vine în completarea unui proiect pe care CAPDD Bihor l-a încheiat recent, și anume Pădurea Craiului, destinație de ecoturism”, a spus Andrei Acs, coordonatorul proiectului, ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Proiectul își propune o abordare inovativă de vizitare, pe bicicletă, a unei arii protejate de dimensiuni considerabile (aproximativ 40.000 ha), prin realizarea unor trasee de cicloturism, constituite ca poteci tematice, care să lege punctele focale de interes carstic ale acesteia. A fost ales titlul „Drumul carstului” deoarece acesta este relieful predominant în aria protejată iar obiectivele carstice (peșteri, avene, izbucuri, chei, defilee) sunt de o amploare deosebită. În situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, există în acest moment două centre de închiriat biciclete și se lucrează în paralel la stabilirea unor trasee de cicloturism care să poarte turistul pe la cele mai importante obiective. „Ceea ce aduce nou acest proiect este faptul că oferă turiștilor posibilitatea de a descoperi carstul din Pădurea Craiului pe bicicletă. Cele două centre de unde pot fi închiriate biciclete sunt la Roșia și Remetea, taxa fiind de 50 de lei pe zi”, a spus și Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor. La conferința de presă a fost prezentă și Alina Pitic, director administrație Sit Natura 2000 - Pădurea Craiului.

Proiect scurt și bine țintit...

Proiectul de față vine în completarea celor realizate până în prezent, prin asigurarea componentei de informare, conștientizare și educare a vizitatorilor, ce vor fi informați despre fiecare obiectiv carstic vizitat, despre vulnerabilitatea sistemului carstic și necesitatea protejării acestuia. Acest lucru se va realiza prin montarea de panouri, cu informații relevante pentru fiecare obiectiv carstic vizat și prin realizarea de materiale tipărite. Rutele traseelor trasate cu GPS-ul vor fi încărcate pe pagina de web a ecodestinației Pădurea Craiului, www.padureacraiului.ro, pentru a putea fi descărcate în telefoanele sau GPS-urile turiștilor ce vor parcurge traseele. „Numărul de panouri care vor fi montate este de 20. Semnalul GPS și cel de telefonie este accesibil în aceste zone. În plus, ne dorim ca aceste trasee să aibă și niște minizone de popas pentru vizitatori”, a precizat Andrei Acs, coordonatorul proiectului. Pentru implementarea proiectului au fost identificate trei mari zone carstice pretabile și pentru cicloturism din aria protejată: Valea Roșia cu Peșterile Meziad, Farcu, Cheile Văii Cuților, Izbucul Roșiei și Cheile Lazuri (aceasta include și poteca tematică din vecinătatea Peșterii cu Cristale din Mina Farcu); Zona Bratca, pe Valea Crișului Repede cu Văile Brătcuța și Boiului unde se întâlnesc o serie de abrupturi și salbe de cascade, precum și platoul carstic 10 Hotare - Șuncuiuș - Defileul Crișului Repede unde se întâlnesc câmpuri de doline, peșteri amenajate, chei și defilee. De menționat că această zonă propusă va include și poteca tematică „Poveștile pădurii” din Defileul Crișului Repede, realizată de către CAPDD Bihor - Filiala Pădurea Craiului în anul 2015.

Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România și are o valoare totală de 24.460 lei. Contribuția finanțatorului este în valoare de 19.560 lei, iar cea a CAPDD Bihor - filiala Pădurea Craiului este de 4.900 lei.

(ziar Crișana, Loredana Ionaș,  11 Mai 2016) 


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3701556