Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
Au inaugurat prima grădină senzorială din Bihor - Micul paradis CSEI nr. 1 2014-09-11  

Au inaugurat prima grădină senzorială din Bihor - Micul paradis CSEI nr. 1

Elevii cu nevoi speciale ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea vor avea parte de o surpriză de proporții în prima zi de școală. Ieri, a fost inaugurată grădina senzorială, amenajată pe parcursul verii de profesori și voluntari, alături de câțiva elevi. Căsuța păsărelelor, clopoțeii de vânt, ciupercuțe și jardiniere cu plante aromatice, vor deservi elevii pe parcursul anului școlar, în activitățile specifice sau în cele de relaxare.

Proiectul „E-Co-piii cu Cerințe Educative Speciale", finanțat de Mol România și Fundația pentru Parteneriat în cadrul programului „Spații verzi", a fost implementat de Asociația „Colaborăm, Educăm, Sprijinim" a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, în calitate de beneficiar și partener. Costurile s-au ridicat la 16.500 lei, din care 9.000 au venit din partea MOL România, 2.200 au fost donați sub formă de materiale de alți sponsori și 5.300 lei au fost contribuția asociației școlii. Proiectul a fost demarat încă din aprilie, când copiii cu nevoi speciale au fost la cumpărături, sau în excursii tematice, pentru a aduna materialele necesare amenajării spațiului de joacă. Dotat cu tobogane, spațiul nu putea fi utilizat decât pentru joacă. Din eforturile profesorilor, care pe tot parcursul verii, alături de voluntari liceeni, au muncit la renașterea grădinii.
„Îți place mirosul acesta? Hai să-l plantăm!", au fost îndrumați elevii înainte de încheierea anului școlar. Au pipăit semințele, le-au remarcat textura și formele, le-au pus în pământ și astfel s-a născut zona plantelor aromatice, în ghivece redecorate de voluntari și expuse la nivelul solului sau pe zidurile grădinii.
Cauciucuri reciclate au luat forme și culori vesele, scoici s-au transformat în clopoței de vânt, căsuțe de lemn au fost montate pentru păsările cerului, iar mascota din lemn își așteaptă cuminte vizitatorii.

Terapii în aer liber
Majoritatea elevilor CSEI nr. 1 au deficiențe mintale, unii la un nivel mai scăzut, alții la un nivel mai ridicat, și tot majoritatea au și alte deficiențe asociate.
„Pentru elevii care au un grad mai ușor, acest loc este ideal pentru activități ecologice. Învață să planteze, să plivească, să aibă grijă de mediul înconjurător. Pentru ceilalți, este un loc în care beneficiază de stimulare senzorială, pentru că unii sunt atât de afectați, încât nu putem vorbi de educație senzorială", a spus directorul adjunct Carmen Ilisie.
Concret, așa cum a explicat coordonatoarea proiectului, Teodora Pantazi, elevii vor ieși din cabinetul în care primeau, spre exemplu, cutii cu diverse plante pentru a învăța mirosurile, în grădină. Ei vor simți aromele și vor avea ocazia să le asocieze cu o imagine, o culoare sau cu o textură. Gardul și jardinierele îi vor învăța texturi de plante, podulețul, bârna și traseele de bușteni îi vor stimula kinestezic și vestibular, în timp ce puzderia de culori în care s-a îmbrăcat grădina îi va stimula vizual. Spațiul va fi folosit atât pentru activități de grup, cât și pentru activități individuale.
„Vrem să mulțumim voluntarilor fără de care nu ar fi fost posibil acest demers: grupul de tineri de la Clubul Leo Black Eagle și Grădinarul Orădean, elevi de la C.N. Mihai Eminescu, C.N. „Partenie Cosma", C.T George Barițiu; Liceul Simone Vieldin Franța și studenții aflați în stagiul de pregătire la Celestica", a încheiat Teodora Pantazi.
Autor: Andreea COSTEA, 11.09.2014

www.crisana.ro%2Fstiri%2Finvatamant-17%2Fau-inaugurat-prima-gradina-senzoriala-din-bihor-micul-paradis-csei-nr-1-147957.html


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3535801