Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
E gata parcul voluntarilor de sub Tâmpa 2014-08-29  

E gata parcul voluntarilor de sub Tâmpa

• Brașovul are, de ieri, un parc de educație ecologică făcut 100% de voluntari
• În vechiul parc au fost adăugate piese noi de mobilier urban, rezultate din materiale reciclabile, iar pe latura dinspre zidul cetății a fost realizată o alee tactilă

Brașovul are, de ieri, un parc de educație ecologică făcut 100% de voluntari. Parcul, amenajat în zona verde de la Direcția Județeană de Tineret și Sport (DJTS) de sub Tâmpa, a fost finalizat și inaugurat ieri cu o lecție de educație ecologică. Zona de la DJTS a fost amenajată și transformată în cel mai nou parc al orașului în ultimele trei luni, cu ajutorul a 51 de voluntari care, împreună, au depus din iunie până acum, peste 2.000 de ore de muncă. Voluntarii au beneficiat de sprijinul Fundației pentru Parteneriat și al Primăriei Brașov, care i-au susținut cu logistica.

Informații despre flora și fauna de pe Tâmpa
Locul din fața DJTS, aflat de multă vreme în paragină, a fost transformat într-un parc elegant, în care elevii vor beneficia de legii de educație ecologică, având la dispoziție mai multe materiale informative interactive. În vechiul parc au fost adăugate piese noi de mobilier urban, rezultate din materiale reciclabile, iar pe latura dinspre zidul cetății a fost realizată o alee tactilă, pe care oricine poate experimenta diferite texturi specifice muntelui Tâmpa, călcând pe conuri de brad, pe frunziș sau pe scoarță de arbori, ramuri, pietricele sau diferite tipuri de covor natural. La capătul aleii din zonă se găsesc informații despre speciile de plante și, imprimate în ciment, se găsesc urme ale animalelor care trăiesc pe Tâmpa. Tot ca un mijloc de prezentare a florei și faunei din rezervație, voluntarii au amenajat și un cub puzzle, din lemn și adeziv. Pentru a anima parcul, într-unul din colțurile lipsite de vegetație a fost amenajată o „grădină verticală“, cu ghivece cu plante sezoniere. „Veneam de mulți ani la Centrul de Tineret de aici pentru diverse activități de voluntariat. A apărut apoi Centrul de Voluntariat. Împreună cu cei care vin aici, mereu am considerat că parcul de la DJTS nu se prezintă în cele mai bune condiții. Așa a apărut ideea creării unui spațiu inovativ aici, pentru a le oferi copiilor și tinerilor un loc pentru lecții interactive de educație ecologică“, spune Laura Istrate, coordonatorul Centrului de Voluntariat Brașov.

2.000 de ore de muncă voluntară
Cel mai tânăr dintre voluntarii care au lucrat, în ultimele trei luni, la amenajarea parcului de educație ecologică de sub Tâmpa este Adrian. E un puști de 8 ani pe care colegii l-au poreclit „Buldozerul“, după forța de care a dat dovadă când au săpat pământul pentru amenajarea zonelor din parc. Puștiul nu știe exact cum este cu „voluntariatul“, însă i s-a părut normal să muncească pentru amenajarea parcului, fără a fi plătit. „Am plantat flori, am săpat foarte tare pe-aici. Nu știu ce e ăla un voluntar, dar e super să o faci“, a spus cel mai tânăr voluntar care a lucrat la amenajarea primului parc de educație ecologică din Brașov. Per total, la amenajarea parcului au contribuit 51 de voluntari, care din iunie până acum au lucrat împreună peste 2.000 de ore. Proiectul și designul parcului au fost concepute de Raluca și Ștefania, două specialiste în arhitectură și urbanism. Nicolae Cioc, care a asigurat în mod voluntar dirigenția de șantier, spune că lucrările în sine au fost grele doar prin prisma volumului de muncă. „În iunie și iulie s-a lucrat câte trei zile pe săptămână, după ora 17, iar în august, câte cinci zile pe săptămână“, a explicat inginerul care își oferă gratuit serviciile la Centrul pentru Voluntariat.

Urmează o reamenajare completă
Parcul de educație ecologică de sub Tâmpa a costat 7.345 lei, o finanțare care a fost asigurată de Fundația pentru Parteneriat și MOL România în programul Spații Verzi, și de către beneficiar. Primăria municipiului Brașov a contribuit cu o parte din materialul floricol și dendricol din parc, iar în curând va asigura și câteva coșuri de gunoi, va repara treptele de la Centrul de Voluntariat și va încerca să asigure paza zonei, pentru a proteja munca voluntarilor. „I-am încurajat pe voluntari în acest proiect, atunci când am auzit de inițiativa lor, și sper să nu fie unica. Noi avem în vedere o reamenajarea și o igienizare a zonei de sub Tâmpa, până la Olimpia, și vom include și această zonă în programul nostru, răspunzând solicitării voluntarilor de a face reparații la scările de la parcul lor și de a ne ocupa de salubrizare“, a declarat primarul George Scripcaru. „Sperăm ca parcul să fie utilizat de-acum de elevii și profesorii interesați de o lecție în aer liber. Se pretează foarte bine la astfel de lecții“, spune Alina Năstase, coordonatorul proiectului.

Autor: Mihaela Parghel, 29.08.2014

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=139652&O-initiativa-de-toata-lauda-E-gata-parcul-voluntarilor-de-sub-Timpa

 


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3535831