Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Comunicate de presă            


MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a 13-a ediție a programului Spații Verzi, cu finanțări de aproape 700 de mii de lei 

 

*      MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 13-a ediție a programului Spații Verzi, organizațiile neguvernamentale pot depune, până la 15 februarie 2018, cereri de finanțare pentru proiecte de mediu

*      Începând cu această ediție se poate obține finanțare și pentru activități organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, de asemenea se introduce Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor reportaje relevante pentru promovarea ariilor naturale protejate din România

*      Sumele totale acordate prin cele peste 500 de proiecte finanțate în cadrul edițiilor anterioare ale programului au depășit 6 milioane de lei, iar în proiectele implementate au fost implicate peste 200 de mii de persoane

 

16 ianuarie 2018, Miercurea Ciuc – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 13-a ediție a programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă organizațiilor un fond anual de 697.000 lei pentru implementarea proiectelor de protecție a mediului și de încurajare a implicării tinerilor în proiecte care vizează îmbunătățirea mediului înconjurător.

 

Implicarea în educația ecologică și în activități de conștientizare a importanței păstrării mediului înconjurător curat și sănătos sunt priorități ale strategiei de responsabilitate socială a MOL România. Această implicare se realizează prin proiectele implementate în cadrul programului Spații Verzi. În cadrul celor 12 ani și 12 ediții a participat un număr impresionant de voluntari implicându-se în diferite activități derulate cu succes. Spațiile urbane verzi și ariile naturale protejate sunt importante pentru comunități, având impact semnificativ asupra calității vieții și a stării de bine ale locuitorilor. Continuăm să investim în programele noastre de implicare în comunitate, deoarece considerăm că prin acestea îndeplinim un rol semnificativ  în viața comunităților în care activăm”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

 

Începând din 2006, prin intermediul programului Spații Verzi au fost finanțate 522 de proiecte cu o sumă ce depășește  6 milioane de lei. Peste 200.000 de persoane au fost implicate în activitățile desfășurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafața spațiilor verzi create și reabilitate a depășit 470.000 de metri pătrați. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 108 de tabere Junior Ranger și a 1.619 activități extrașcolare, în cadrul cărora tinerii participanți au dobândit cunoștințe și experiențe importante referitoare la mediul înconjurător.

 

Descriere program

MOL România și Fundația pentru Parteneriat invită organizațiile neguvernamentale să trimită propuneri de proiecte până la data de 15 februarie 2018.

 

Proiectele pot fi înscrise pentru finanțare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu, iar câștigătorii vor fi anunțați până la sfârșitul lunii martie 2018.

 

Noutăți în cadrul programului Spații Verzi 2018

 

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane  sunt finanțate proiecte în două categorii, și anume:

1. Reabilitarea/crearea de spații verzi în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educație ecologică și de sănătate.

2. Programe organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, care are loc în septembrie, pentru un stil de viață eco-conștient. În cadrul acestei categorii vor fi finanțate activități și acțiuni care presupun un grad ridicat de participare a comunității.

 

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din țară, sunt finanțate proiecte care promovează și aduc în atenția publicului problematica ariilor protejate din România, cu scopul de a îmbunătăți gradul de conștientizare în rândul comunităților locale. Totodată, în cadrul acestei componente se oferă Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor articole, reportaje care reprezintă și promovează ariile protejate, atrăgând, de asemenea, un număr mare de vizualizări/cititori.

 

Proiectele finanțate pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice dar şi cu administratori de arii protejate, iar nominalizarea unei persoane pentru premiul de mediu pentru jurnalism se poate realiza atât de autorul articolului sau reportajului, cât și de către alte persoane.

 

Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spațiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanțare individuală este de 20.000 lei, iar valoarea premiului de mediu pentru media este de 5.000 lei.

 

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

 

Câștigătorul premiului „Spații Verzi” 2017:  Asociația Inventis

Proiectul „Grădina verde înmiresmată” a avut ca scop amenajarea și reabilitarea spațiului verde aflat în incinta Grădiniței cu Program Prelungit nr. 6 din Bistrița și educația ecologică a copiilor din această instituție.

În urma implementării proiectului (perioada aprilie – august 2017) peste 200 de preșcolari au participat la acțiuni de educație ecologică organizate în incinta grădiniței: seminare în temele “Curiozități din viața plantelor și animalelor”, “Natura – prietena mea”, amenajarea și îngrijirea spațiului verde din incinta grădiniței (plantarea a 44 arbori/arbuști, 203 flori, 8 băncuțe amplasate pe o suprafață totală de 200 mp),  activități practice de amenajare a curții “Particip și eu” “Pictură pe pietre”, “Pictură pe gard”, expoziție de inaugurare a spațiului verde, participare la activități de ecologizare a Parcului Municipal Bistrița. De asemenea, 17 cadre didactice, 12 educatoare/persoane care participă la îngrijirea copiilor și 10 membri voluntari ai Asociației Inventis au fost implicați în diferitele activități ale proiectului.

 

Câștigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2017: ProPark Fundația pentru Arii Protejate

Proiectul premiat în 2017 în cadrul componentei „Arii Naturale Protejate” a fost denumit „Brașov, oraș în mijlocul naturii”. Scopul acestui proiect a fost promovarea ariilor naturale protejate din județul Brasov prin organizarea de evenimente și conceperea unor instrumente de comunicare, adresate publicului larg. În cadrul proiectului s-a organizat a treia ediție a evenimentului “Săptămâna Ariilor Protejate”, care a avut diverse activități interactive cu scopul promovării și conștientizării importanței protecției naturii și anume: conferințe publice, discuții libere, lansarea filmului “Natura Brașovului”, excursii ghidate, Zilele Porților Deschise, activități educative pentru copii, igienizări și expoziții. În timpul evenimentului “Săptămâna Ariilor Protejate” au avut loc 14 activități pentru publicul larg la care au participat aproximativ 500 de persoane.

Pe lângă acestea, au avut loc patru ateliere de educație ecologică pentru elevii din comunitățile învecinate cu ariile protejate și s-au realizat un pachet de cărți poștale și un film documentar  - “Natura Brașovului”.

 

Date statistice despre program

În 2017 au fost acordate finanțări în valoare totală de 658.924 lei pentru 50 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 16.000 de persoane. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înființate sau reamenajate spații verzi cu o suprafață totală de 21.133 mp, unde au fost plantați 4.751 de arbori și arbuști, precum și 8.333 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 8 poteci tematice, au fost organizate 19 tabere Junior Ranger și au avut loc 197 de activități extrașcolare de educație ecologică.

În cei 12 ani de existență a programului au fost finanțate în total 522 de proiecte din domeniul protecției mediului cu peste 6 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 203.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost plantați 76.717 de arbuști și pomi și 77.339 de flori înverzind astfel o suprafață de 473.910 mp de teren urban. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 874 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 108 tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 94 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care peste 210 în România.

 

Despre Fundația pentru Parteneriat

Fundația pentru Parteneriat sprijină îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile. Fundația dezvoltă si implementează o gamă largă de programe și instrumente, care includ finanțările, asistența tehnică, instruirea precum și programe operaționale specifice având ca scop sprijinirea inițiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităților. Astfel, prin intermediul programelor de finanțare derulate de fundație, în ultimii 18 ani au fost sprijinite, cu peste 54 de milioane de lei, 1.150 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & PR

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Enikő Bándi

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: spatiiverzi@repf.ro

 


MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a 12-a ediție a programului Spații Verzi, cu finanțări de 677.000 lei 

 

*      MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 12-a ediție a programului Spații Verzi

*      Organizațiile neguvernamentale pot depune, până la 15 februarie 2017, cereri de finanțare pentru proiecte de mediu

*      Finanțările totale acordate de la începutul programului Spații Verzi au depășit 5 milioane de lei și au implicat peste 186 de mii de persoane, echivalentul numărului de locuitori ai municipiului Oradea

 

18 ianuarie 2017, Miercurea-Ciuc – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 12-a ediție a programului Spații Verzi, cea mai veche platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă asociațiilor și organizațiilor un fond anual de  677.000 lei pentru implementarea proiectelor de protecție a mediului și de încurajare a implicării tinerilor în activități relevante.

 

“MOL România a lansat în anul 2006 platforma de CSR «Spații Verzi» prin care ne-am propus să sprijinim financiar asociații și organizații care au prezentat proiecte de mediu. În același timp, am căutat proiecte care să conțină și o importantă componentă educațională, pentru că în opinia noastră, este esențial ca tânăra generație să conștientizeze importanța protecției mediului. Rezultatele primilor 11 ani de activitate vorbesc de la sine despre succesul acestui program. Prin intermediul Spații Verzi, MOL România a sprijinit plantarea a peste 71.966 de copaci și arbusti și a 69.006 de flori în ultimii 11 ani, ceea ce înseamnă, în medie, 17 copaci și 15 flori în fiecare zi. Este un rezultat cu care ne mândrim și pe care îl considerăm cadoul nostru pentru comunitate și, mai ales, pentru generațiile viitoare“ a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

 

Interesul față de programul Spații Verzi este în continuare foarte ridicat, chiar dacă lansăm deja ediția a 12-a. Interesul necontenit se datorează faptului că programul se bazează în primul rând pe îmbinarea armonioasă a activităților practice și educaționale de protecția mediului, acest aspect făcându-l atractiv în fiecare an pentru mii de voluntari din rândul copiilor, tinerilor și adulților, care se implică activ în derularea proiectelor finanțate,” a declarat László Potozky, fondator și director al Fundației pentru Parteneriat.

 

Începând din 2006, prin intermediul programului Spații Verzi au fost finanțate 472 de proiecte cu o sumă ce depășește 5 milioane de lei. Peste 186.000 de persoane, echivalentul numărului de locuitori ai municipiului Oradea, au fost implicate în activitățile desfășurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, au fost reâmpăduriți aproximativ 4.000 de metri pătrați în timp ce suprafața spațiilor verzi create și reabilitate a depășit 450.000 de metri pătrați, reprezentând o suprafață aproximativ egală cu cea a 90 de terenuri de fotbal. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 89 de tabere Junior Ranger și a 677 activități extrașcolare, în cadrul cărora tinerii participanți au dobândit cunoștințe și experiențe importante referitoare la mediul înconjurător.

 

 

Detalii despre program

MOL România și Fundația pentru Parteneriat continuă programul „Spații Verziși în 2017, organizațiile neguvernamentale fiind invitate să trimită propuneri de proiecte până la data de 15 februarie 2017. Ca și în anii precedenți, proiectele pot fi înscrise pentru finanțare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu de specialitate iar câștigătorii vor fi anunțați pană la sfârșitul lunii martie 2017.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite precum și desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt căutate și recompensate proiecte care să promoveze și să aducă în atenția publicului problematica ariilor protejate din România, cu scopul de a îmbunătăți nivelul de cunoaștere în acest domeniu în rândul comunităților locale.

Proiectele finanțate prin această componentă pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice dar şi cu administratori de arii protejate.

Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spațiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanțare individuală este de 20.000 lei.  

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

 

 

Câștigătorul premiului „Spații Verzi” 2016: Asociația Inceptus România

Proiectul „Parcul culorilor” a avut ca scop amenajarea și reabilitarea spațiului verde aflat în incinta Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca și educația ecologică a elevilor. În urma implementării proiectului, peste 168 de elevi, copii și tineri cu dizabilități de vedere (nevăzători și cu vedere slabă, copii cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple, cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani), au participat la acțiuni de educație ecologică organizate în incita liceului și la activități de ecologizare organizate în Pădurea Făget din județul Cluj.

 În perioada Aprilie – Iulie 2016 a fost realizată reabilitarea și amenajarea parcului din incinta Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca (25 arbuști plantați, 199 de flori plantate, suprafața totală amenajată - 180 mp).

Activitățile de educație ecologică desfășurate în cadrul acestui proiect s-au bucurat de mult succes în rândul tinerilor astfel încât acestea vor continua pe parcursul anilor școlari următori în cadrul orelor cuprinse în curricula școlară dar și în cadrul orelor destinate activităților extra curriculare.

„Parcul culorilor este un proiect de succes, inovativ construit pe o relație de respect și cooperare între partenerii și echipa proiectului care au avut o dorință imensă de a realiza ceva deosebit” - a declarat Ramona MUREȘAN, Directorul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere.

 

 

Câștigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2016: Asociația Gyilkosto Adventure

Proiectul premiat în 2016 în cadrul secțiunii „Arii Naturale Protejate” a fost denumit „Cu Junior Rangerii pentru salvarea Lacului Roșu, perla periclitată al Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș”. Proiectul și-a propus să contribuie la creșterea popularității Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș (PNCB-H) și, în același timp, să crească nivelul de responsabilitate a comunităților locale, în special a tinerilor, față de această zonă. Accentul a fost pus pe nevoia de salvare a Lacului Roșu și de protejare a biodiversității din PNCB-H.

În cadrul proiectului au fost organizate prezentări, excursii și concursuri în 3 școli cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, Zilei Europene a Parcurilor și Zilei Mondiale a Mediului. De asemenea, au fost organizate două tabere pentru Junior Rangeri, s-a realizat editarea și distribuirea ghidului intitulat: "Lacul Roșu, nestemata periclitată a Parcului Național Cheile Bicazului - Hășmaș”, au fost amenajate o potecă tematică și o expoziție în aer liber denumită „Trecutul, prezentul și viitorul Lacului Roșu”. La finalul proiectului a fost amenajat în fiecare dintre cele 3 școli partenere câte un "Colț verde al Junior Rangerului". La activitățile proiectului au participat peste 200 de copii și voluntari.

 

Date statistice despre program

În 2016 au fost acordate finanțări în valoare totală de 661.248 lei pentru 48 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 15.000 de persoane. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înființate sau reamenajate spații verzi cu o suprafață totală de 24.450 mp unde au fost plantați peste 2.400 de arbori și arbuști, precum și 6.400 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au amenajat 15 poteci tematice, au fost organizate 20 tabere Junior Ranger și au avut loc 198 de activități extrașcolare de educație ecologică.

În cei 11 ani de existență a programului au fost finanțate în total 472 de proiecte din domeniul protecției mediului cu aproximativ 5,5 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 186.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înverzite 452.777 mp de teren urban, prin plantarea a 71.966 de arbuști și pomi și a 69.006 de flori.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 677 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 89 de tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 86 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

 

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care peste 200 în România.

 

Despre Fundația pentru Parteneriat

Fundația pentru Parteneriat sprijină îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile. Fundația dezvoltă si implementează o gamă largă de programe și instrumente, care includ finanțările, asistența tehnică, instruirea precum și programe operaționale specifice având ca scop sprijinirea inițiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităților. Astfel, prin intermediul programelor de finanțare derulate de fundație, în ultimii 17 ani au fost sprijinite cu peste 50 de milioane de lei aproape 1.100 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

 

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & Social Media

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Enikő Bándi

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: spatiiverzi@repf.ro


 

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a 11-a ediție a programului Spații Verzi, cu finanțări de 680.000 lei

 
 • MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 11-a ediție a programului Spații Verzi
 • Organizațiile și asociațiile pot depune, până la 10 februarie 2016, cereri de finanțare pentru proiecte de mediu
 • Bugetul total este 680.000 lei, finanțarea pe proiect fiind 9.000 lei la categoria Spații Verzi Urbane, respectiv 20.000 lei pentru Arii Naturale Protejate

 

11 ianuarie 2016, Miercurea-Ciuc – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 11-a ediție a programului Spații Verzi, cea mai veche platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care pune la dispoziția asociațiilor și organizațiilor un fond anual de 680.000 de lei pentru implementarea proiectelor de protecție a mediului și de încurajare a implicării tinerilor în aceste activități.

 

“Am dori să marcăm  cei zece ani de când MOL România alături de Fundația pentru Parteneriat se implică pentru ca acest program ecologic și educațional să aducă îmbunătățiri calității vieții noastre. Bilanțul primului deceniu de existență este pozitiv, în special pentru că a implicat un număr impresionant de tineri, peste 170.000. Lansăm cea de-a 11-a ediție a programului având convingerea că eforturile voluntarilor vor contribui atât la îmbunătățirea vieții comunităților cât și la un viitor mai bun pentru generațiile care vin”, a declarat Kinga Daradics, CEO & Country Chairman al MOL România.

 

Organizațiile neguvernamentale sunt invitate să depună, până la 10 februarie, propunerile de proiecte în domeniul protecției mediului în cadrul celor două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Acestea vor fi evaluate de către un juriu de specialitate iar proiectele selectate pentru finanțare vor fi anunțate până la sfârșitul lunii martie.

 

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite pe lângă desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt căutate și recompensate proiecte care urmăresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a îmbunătăți nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale. Proiectele finanțate prin această componentă pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice  dar şi cu administratori de arii protejate.

 

În 2016 vor fi acordate finanțări pentru următoarele tipuri de activități:

·         crearea sau reabilitarea de spații verzi urbane prin metode ecologice,

·         educație ecologică non-formală în rândul tinerilor și a comunităților locale,

·         organizarea taberelor Junior Ranger,

·         activități și evenimente organizate cu ocazia Zilei Ariei Protejate sau a altor zile internaționale/mondiale ca Ziua Pământului sau Ziua Biodiversității (workshop-uri, concursuri, expoziții prezentări),

·         înființarea sau amenajarea centrelor de vizitare a ariilor protejate,

·         crearea și amenajarea unor poteci tematice în scop educațional.

 

 

Programul Spații Verzi încurajează organizarea activităților de educație ecologică, a acțiunilor creative și interactive menite să stârnească interesul membrilor comunităților locale și să îi determine să se implice în activități din domeniul protecției mediului. Cei interesați vor găsi manuale educative cu idei pentru realizarea activităților ecologice pe pagina web a programului și a Fundației pentru Parteneriat.

Bugetul anual alocat programului de către MOL România este de 680.000 de lei. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spațiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanțare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

 

Premiile Spații verzi 2015

 

Câștigătorul premiului „Spații Verzi” 2015: Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL

Proiectul cu titlul ”Grădina aromată a timpului” s-a desfășurat în orașul Hațeg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în perioada aprilie – septembrie 2015.  Scopul proiectului a fost acela de a crea un spațiu verde urban destinat elevilor și turiștilor, dar și persoanelor cu deficiențe de vedere, ce combină, în scop educațional, geo și fito-diversitatea locală. Spațiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice și Grădina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate și în limbaj Braille astfel încât să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde și elemente de land art, de promovare a unor vechi meșteșuguri locale sau de atracție turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spațiu de relaxare și o căsuță a voluntarilor. Toate lucrările de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, în urma cărora au rezultat materiale destinate susținerii celor trei module educaționale.

 

Câștigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2015: Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius

Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale”, a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de mountain bike „Săritoarea Ieduțului”, lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestora prin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” - disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor.

Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie – 28 septembrie 2015. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.

 

 

 

Detalii despre program

 

În cei 10 ani de existență a programului au fost finanțate în total 424 de proiecte din domeniul protecției mediului cu 4,83 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 170.000 de persoane, mai ales copii și tineri. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înverzite 428.327 mp de teren urban, prin plantarea a 69.539 de arbuști și pomi și a 62.589 de flori.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 479 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 69 de tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 71 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

 

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări, o echipă dinamică de 27.000 de angajați în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, cu operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 14 țări. Grupul controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 11 țări, din care 200 în România.

 

Despre Fundația pentru Parteneriat

Fundația pentru Parteneriat sprijină îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile. Fundația dezvoltă si implementează o gamă largă de programe și instrumente, care includ finanțările, asistența tehnică, instruirea precum și programe operaționale specifice având ca scop sprijinirea inițiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităților. Astfel, prin intermediul programelor de finanțare derulate de fundație, în ultimii 16 ani au fost sprijinite cu peste 45 de milioane de lei aproape 1.100 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & Social Media

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Andrea Cseke

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 

 


Un deceniu de Spații Verzi: cel mai vechi program de CSR al MOL România a susținut cu 1 milion de euro peste 400 de proiecte

 

 

 • Programul Spații Verzi, o inițiativă a MOL România și a Fundației pentru Parteneriat pentru implicarea tinerilor în acțiuni de amenajare a spațiilor verzi, împlinește zece ani
 • În cadrul acestui program au fost finanțate 424 de proiecte de mediu cu suma totală de 4,83 milioane lei
 • Peste 171.000 de copii și tineri din toate zonele țării au fost implicați în acțiunile derulate în cadrul programului Spații Verzi

 

17 decembrie 2015, Cluj-Napoca – Spații Verzi, cel mai vechi program de responsabilitate socială al MOL România, desfășurat împreună cu Fundația pentru Parteneriat, împlinește un deceniu de existență neîntreruptă. Prin intermediul acestei platforme au fost plantați 69.000 de pomi și arbuști, au fost reabilitate terenuri cu o suprafață de 428.000 de metri pătrați și au fost amenajate 71 de poteci tematice în ariile naturale protejate.

 

“Suntem onorați să putem anunța că programul Spații Verzi, una dintre primele platforme de responsabilitate socială ale MOL România, a ajuns la frumoasa vârstă de zece ani. MOL România a sprijinit în ultimii zece ani acest program, ceea ce demonstrează seriozitatea și consecvența în îndeplinirea angajamentelor asumate față de comunitate. Pe de altă parte, dacă privim acest moment aniversar și ca pe un moment de bilanț, ne dăm seama că rezultatele obținute sunt impresionante, mai ales în ceea ce privește implicarea comunităților. Acest bilanț ne îndreptățește să credem că programul nostru, prin impactul său asupra comunităților, a pus bazele unei transformări pozitive, cu rezultate solide pe termen lung. De aceea vom continua să încurajăm și să sprijinim comunitățile care vor să înfrumusețeze mediul în care trăiesc”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.

 

În cei zece ani de la lansarea programului Spații Verzi, MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat 424 de proiecte cu o sumă totală ce depășește 4,8 milioane de lei. Peste 170.000 de copii și tineri au fost implicați în acțiunile de creare și re-creare a spațiilor verzi și de promovare a ariilor naturale protejate, având astfel ocazia de a învăța dar și de a contribui în mod direct la activități menite să protejeze mediul.

 

„Colaborarea dintre MOL România și Fundația pentru Parteneriat durează de o decadă. O decadă în care am sprijinit mobilizarea și implicarea a zeci de mii de oameni în activități de protejare a mediului, o decadă în care am fost împreună  de partea verdelui,  contribuind astfel la înfrumusețarea a sute de zone urbane și la apărarea superbelor arii protejate din România. Cei zece ani de parteneriat și rezultatele obținute reprezintă dovada vie a faptului că sfera de afaceri și sfera neguvernamentală pot lucra împreună pentru a produce schimbări pozitive la nivelul societății”, a declarat László Potozky, fondator și director al Fundației pentru Parteneriat.

 

Zece ani de Spații Verzi (2006-2015) în cifre:

 

 • 4,83 mil. lei: suma totală cu care MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat proiecte din domeniul protecției mediului ale organizațiilor  neguvernamentale
 • 424: numărul proiectelor finanțate                           
 • 171.075: numărul total al copiilor și tinerilor implicați în activități ecologice și/sau de educație ecologică                                              
 • 69.539: numărul pomilor și arbuștilor plantați prin proiectele finanțate de Spații Verzi
 • 62.589: numărul total al florilor plantate                                         
 • 428.327 mp: suprafața totală a terenurilor urbane reabilitate         
 • 71: numărul potecilor tematice noi amenajate în ariile naturale protejate   
 • 69: numărul activităților Junior Ranger (tabere)
 • 479: numărul activităților extrașcolare de educație ecologică organizate (prezentări, excursii, concursuri, expoziții și alte evenimente) 

 

Programul Spații Verzi, este o inițiativă comună a MOL România și a Fundației pentru Parteneriat lansată în 2006 sub forma unui program de grant-uri ce a urmărit implicarea copiilor și a tinerilor în proiecte de amenajare a spațiilor verzi. Programul se desfășoară sub forma unui concurs anual de proiecte, care sunt derulate de către asociațiile și organizațiile care primesc finanțări.  Programul este structurat pe două arii majore: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt căutate și recompensate acele proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale, derulate de ONG-uri în parteneriat cu diferite instituţii. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt finanțate acele proiecte care urmăresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a îmbunătăți nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, a comunităţilor locale precum şi al administratorilor de arii protejate.

 

Premiile Spații Verzi 2015

 

Câștigătorul premiului „Spații Verzi” 2015: Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL

Proiectul cu titlul ”Grădina aromată a timpului” s-a desfășurat în orașul Hațeg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în perioada aprilie – septembrie 2015.  Scopul proiectului a fost acela de a crea un spațiu verde urban destinat elevilor și turiștilor, dar și persoanelor cu deficiențe de vedere, ce combină, în scop educațional, geo și fito-diversitatea locală. Spațiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice și Grădina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate și în limbaj Braille astfel încât să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde și elemente de land art, de promovare a unor vechi meșteșuguri locale sau de atracție turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spațiu de relaxare și o căsuță a voluntarilor. Toate lucrările de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, în urma cărora au rezultat materiale destinate susținerii celor trei module educaționale.

 

Câștigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2015: Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius

Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale”, a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de moutain bike „Săritoarea Ieduțului”, lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestoraprin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” - disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor.

Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie – 28 septembrie. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.

 

Bugetul anual alocat programului de către MOL România este de 670.000 de lei. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spațiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanțare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro , www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări, o echipă dinamică de 27.000 de angajați în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, cu operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 14 țări. Grupul controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 11 țări, din care 200 în România.

 

Despre Fundația pentru Parteneriat

Fundația pentru Parteneriat sprijină îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile. Fundația dezvoltă si implementează o gamă largă de programe și instrumente, care includ finanțările, asistența tehnică, instruirea precum și programe operaționale specifice având ca scop sprijinirea inițiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităților. Astfel, prin intermediul programelor de finanțare derulate de fundație, în ultimii 16 ani au fost sprijinite cu peste 45 de milioane de lei aproape 1.100 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

 

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & Social Media

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Andrea Cseke

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 

 

 

 

 

50 de proiecte au obtinut finantare - 2014

2014. 04. 10.  

MOL România va acorda finantãri de 650.000 de lei pentru 50 de proiecte de mediu în cadrul programului Spatii Verzi derulat împreunã cu Fundatia pentru Parteneriat

 • MOL România va acorda finantãri de 650.000 de lei pentru realizarea a 50 de proiecte de protectia mediului în cadrul celei de-a noua editii a programului Spatii verzi derulat împreunã cu Fundatia pentru Parteneriat
 • Finantãrile totale acordate de la începutul programului depãsesc, astfel, echivalentul a 1 milion de euro
 • Proiectele din a noua editie a programului Spatii Verzi vor fi realizate în 24 de judete din tarã

10 Aprilie, 2014 - MOL România va finanta cu 650.000 de lei un numãr de 50 de proiecte de protectia mediului, în cadrul celei de-a noua editii a programului Spatii Verzi, derulat de companie împreunã cu Fundatia pentru Parteneriat.

MOL România a lansat programul Spatii Verzi în urmã cu aproape un deceniu si compania a rãmas fidelã devizei «Pentru cei ce vor mai mult verde». Ne propunem sã ne implicãm mai mult, sã facem mai mult pentru comunitate si credem cã responsabilitatea noastrã fatã de mediu trebuie dublatã de eforturi consecvente pe termen lung. Este parte a filosofiei noastre de afaceri si vom rãmâne un partener de încredere al celor care vor sã realizeze proiecte «verzi», care vor înfrumuseta si îmbunãtãti viata comunitãtilor, cu efecte durabile si sustenabile”, a declarat Kinga Daradics, CEO si Country Chairman MOL România.

Fundatia pentru Parteneriat a selectat cele 50 de proiecte, care vor primi finantãri totale de 650.798 lei, dintr-un numãr de 179 de cereri de finantare, din 35 de judete. La fel ca în ceilalti ani, Programul Spatii Verzi 2014 are douã componente - Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale Protejate.

”Evaluarea proiectelor din cadrul celor douã componente ale programului Spatii Verzi ne-a demonstrat interesul continuu al organizatiilor neguvernamentale si a comunitãtilor de a se angaja în activitãti care se ducã la îmbunãtãtirea conditiilor de mediu urbane, respectiv la constientizarea valorii patrimoniului natural din România. Modalitãtile de abordare descrise în cadrul proiectelor aprobate sunt caracterizate printr-un grad ridicat de inovatie si creativitate”,- a declarat László Potozky, director al Fundatiei pentru Parteneriat.

Pentru componenta Spatii Verzi Urbane au fost depuse 94 de proiecte, dintre care 27 au fost declarate câstigãtoare de cãtre comitetul de evaluare a programului. Asociatiile câstigãtoare vor reamenaja curti de scoli, de grãdinite, parcuri publice, curti ale centrelor de copii în 25 de orase din 17 judete.

De asemenea, vor fi plantati peste 2.000 de arbori si arbusti si în jur de 14.000 flori, pe o suprafatã de 30.000 mp de spatii verzi. Aceste terenuri vor deveni spatii de desfãsurare a unor activitãti de constientizare de protectia mediului, în special pentru elevi.

Un numãr de 85 de proiecte au fost propuse pentru finantare la categoria Arii Naturale Protejate, iar 23 dintre acestea au fost selectate pentru finantare. Câstigãtorii au obtinut fonduri pentru activitãti tip Junior Ranger, amenajarea de potecilor tematice, organizarea de evenimente precum „Ziua Rezervatiei”, „Ziua Biodiversitãtii”, expozitii si amenajarea  unor centre de vizitare. Proiectele se vor derula în 14 judete din tarã.

În cadrul celor opt editii anterioare ale programului Spatii Verzi, desfãsurate în perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari. Proiectele finantate au „înverzit” o suprafatã de circa 363.000 de metri pãtrati. De asemenea, Spatii verzi a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitãti variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumati în domeniul protectiei si conservãrii patrimoniului natural, înfiintarea de poteci tematice în scop educational.

Suma maximã ce poate fi alocatã unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individualã este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gãsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinationalã integratã si independentã, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operatiuni în peste 40 de tãri si aproximativ 29.000 de angajati în întreaga lume. Grupul are peste 75 de ani de experientã în explorarea si productia de hidrocarburi, având în prezent operatiuni de productie în 8 tãri si activitãti de explorare în 13 tãri. Grupul controleazã patru rafinãrii si douã unitãti petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania are, de asemenea, o retea de peste 1.700 de benzinãrii în Europa Centralã si de Sud-Est, în 11 tãri, dintre care 147 în România. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul tãrii, dintre care unul a fost ratificat de cãtre Guvernul României.

Despre Fundatia pentru Parteneriat

Fundatia pentru Parteneriat sprijinã îmbunãtãtirea mediului si dezvoltarea comunitãtilor din România, contribuind astfel la formarea unei societãti durabile. Fundatia dezvoltã si implementeazã o gamã largã de programe si instrumente, care includ finantãrile, asistenta tehnicã, instruirea precum si programe operationale specifice având ca scop sprijinirea initiativelor de dezvoltare durabilã si de sprijinire a comunitãtilor. Astfel, prin intermediul programelor de finantare derulate de fundatie, în ultimii 15 ani au fost sprijinite cu peste 17 de milioane de lei cele 858 de proiecte de protejare a mediului si de dezvoltare comunitarã derulate de ONG-uri. 

 

 

Programul Spatii Verzi 2014

MOL România si Fundatia pentru Parteneriat lanseazã a noua editie a programului Spatii Verzi, în urma cãreia finantãrile totale acordate vor depãsi un milion de euro

 

 • MOL România va acorda finantãri de 670.000 de lei în a noua editie a programului Spatii Verzi, pentru proiecte de protectia mediului
 • Finantãrile totale acordate de la începutul programului vor depãsi echivalentul a 1 milion de euro
 • Societatea Ornitologicã Românã a câstigat premiul „Arii Naturale Protejate”, acordat în premierã celui mai bine implementat proiect din editia 2013

 

21 ianuarie 2014, Miercurea-Ciuc - MOL România si Fundatia pentru Parteneriat au lansat a noua editie a concursului de proiecte „Spatii verzi”, prin care MOL România va pune la dispozitie finantãri totale de aproape 670.000 de lei pentru organizatiile care vor realiza proiecte pentru ariile naturale protejate si spatiile verzi din zonele urbane.

 

“Spatii Verzi este primul program de responsabilitate socialã înfiintat de MOL România si suntem mândri cã am devenit un partener consecvent al organizatiilor si voluntarilor care se implicã în programele de protectie a mediului. Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL România va depãsi, cu editia actualã, echivalentul a 1 milion de euro, iar scopul proiectelor este, pe lângã obtinerea unor rezultate de impact, cresterea gradului de constientizare ceea ce priveste protejarea naturii si cultivarea ideii de responsabilitate pentru naturã a membrilor comunitãtilor, în special a celor tineri”, a declarat Kinga Daradics, Chairman & CEO MOL România.

 

„Programul Spatii Verzi reuseste în fiecare an sã mobilizeze si sã angreneze un numãr impresionant de organizatii neguvernamentale si de voluntari în activitãti mediu-protective. Succesul acestui program se datoreazã în mare parte si faptului cã este conceput si dezvoltat de cei doi parteneri - MOL România si Fundatia pentru Parteneriat - în asa fel încât  sã  corespundã nevoilor grupurilor tintã si ca atare sã trezeascã interesul si dorinta de implicare a comunitãtilor. În acelasi timp programul are la bazã una dintre cele mai longevive parteneriate de tip ONG - corporatie din România, aspect ce-i conferã un caracter strategic si  asigurã beneficii durabile tuturor factorilor implicati”, a declarat László Potozky – director al Fundatiei pentru Parteneriat.

 

Termenul limitã pentru depunerea cererilor de finantare este 18 februarie 2014, iar câstigãtorii vor fi anuntati la sfârsitul lunii martie. Suma maximã ce poate fi alocatã unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individualã este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gãsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

De asemenea, Fundatia pentru Parteneriat va pune la dispozitie pe paginile sale de internet manuale educative în care cei interesati vor putea gãsi idei pentru realizarea activitãtilor ecologice. Fondurile sunt disponibile pentru urmãtoarele tipuri de activitãti:

 • crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice,
 • educatie ecologicã non-formalã în rândul tinerilor si a comunitãtilor locale,
 • Junior Ranger – implicarea tinerilor în actiuni de conservare a biodiversitãtii si de ocrotire a naturii în arii protejate,
 • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective si implicarea comunitãtilor locale în acest demers,
 • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate,
 • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educational,
 • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitãtii.

 

Câstigãtorii premiilor Spatii verzi

Câstigãtorul premiului „Spatii Verzi” 2013 este Asociatia „Lumina Verde” din Sângeorgiu de Pãdure,   organizatie ecologicã pentru tineri înfiintatã în 2006, având ca membri profesorii Liceului Tehnologic „Sfântu Gheorghe” din localitate. Scopul organizatiei este educatia ecologicã a elevilor scolii. Proiectul intitulat „O curte verde pentru copii sãnãtosi” a câstigat premiul Spatii Verzi datoritã ideii originale si a potentialului eco-educativ a grãdinii create în curtea liceului, oferind un mediu plãcut atât în timpul pauzelor cât si pe parcursul activitãtilor educationale.

Valoarea premiului este echivalentul sumei acordate acestei organizatii prin finantarea din anul tercut.

 

Câstigãtorul premiului „Arii Naturale Protejate” editia 2013 este Societatea Ornitologicã Românã prin Sucursala Covasna. Proiectul sãu a vizat organizarea primului concurs regional de ornitologie, la care au participat 7 judete din România. Totodatã, societatea a organizat „Ziua biodiversitãtii” în sapte unitãti scolare si o tabãrã de educatie ecologicã de tip Junior Ranger în cadrul rezervatiei Delta Dunãrii. Acest premiu a fost lansat începând cu editia  trecutã, iar câstigãtorul a reusit implice un numãr semnificativ de voluntari, sã atragã atentia publicului asupra importantei ariilor naturale si a aplicat idei creative si inovatoare pe parcursul proiectului.

Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Detalii despre program

În 2013, MOL România a acordat finantãri în valoare cumulatã de aproximativ 646.000 lei, pentru 51 de proiecte, în care au fost implicate peste 25.000 de persoane. Au fost înfiintate sau reamenajate spatii verzi urbane cu o suprafatã totalã de 28.850 de metri pãtrati si au fost plantati peste 3.140 de arbori si arbusti, precum si 5.268 de rãsaduri de flori. De asemenea, organizatiile sprijinite au amenajat 9 poteci tematice si au organizat 12 evenimente legate de „Ziua Biodiversitãtii” si „Ziua Ariei Naturale Protejate”.

 

În cele opt editii anterioare, desfãsurate în perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari, echivalentul aproximativ al numãrului locuitorilor oraselor Satu Mare / Buzãu. Proiectele finantate au „înverzit” o suprafatã de circa 363.000 de metri pãtrati. De asemenea, „Spatii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitãti variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumati în domeniul protectiei si conservãrii patrimoniului natural, înfiintarea de poteci tematice în scop educational.

 

 

Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3713673