Întrebări și răspunsuri frecvente
1. Imi puteti explica ce inseamna concret "Sã aibã dreptul potrivit statutului să deruleze activitătile prevãzute în proiect"?
Limitele de actiune ale oricarei persoane juridice (inclusiv o organizatie neguvernamentala) sunt stabilite de actele sale de înființare (în cazul organizațiilor neguvernamentale, actul constitutiv și statutul, împreună cu toate actele adiționale ulterioare). Condiția impusă de Ghidul Solicitantului ca acesta "Să aibă dreptul potrivit statutului sã deruleze activitățile prevãzute în proiect" este îndeplinită în măsura în care obiectivul și activitățile proiectului pe care un solicitant își propune să îl implementeze se încadrează în misiunea, obiectivele și activitățile permise de statutul acestuia. La momentul scrierii proiectului, concordanța dintre cele două (prevederile statutare și proiect) este apreciată de către solicitant (fiind singurul în măsură să cunoască informațiile conținute atât de statut, cât și de proiect), urmând ca ulterior depunerii proiectului aceeași concordanță să fie verificată de către Comitetul de Evaluare prin prisma informațiilor cuprinse în documentele înaintate.
2. În ce măsură partenerii (români sau straini) pot fi plătiți din proiect?
Cheltuielile partenerilor sunt eligibile în măsura în care respectă prevederile din Ghidul Solicitantului și Anexa B - Buget și sursele de finanțare. Nu există categorii de costuri eligibile diferențiat pentru solicitant și parteneri.
3. Când și în ce fel trebuie facută dovada contribuției proprii la proiect?
Trebuie atașate extrase de cont odata cu trimiterea aplicației sau doar după semnarea contractului în cazul în care proiectul se finanțează? Dovada contribuției proprii la proiect se va face pe măsură ce veți înainta rapoarte tehnice și financiare, pe parcursul implementării proiectului. La momentul depunerii cererii de finanțare sunt suficiente mențiunile referitoare la acest aspect care se regăsesc în formularele ce vor fi înaintate, pornind de la prezumpția ca aceste informații sunt asumate de către solicitant și parteneri.
4. Dacă în cadrul proiectului este prevazută achiziționarea de mijloace fixe (gen computere, imprimantă, etc), cât la suta din totalul bugetului poate fi alocat acestei categorii de cheltuieli?
Potrivit prevederilor referitoare la buget atât din Ghidul Solicitantului, cât și din formularul Buget și surse de finanțare, nu există un procent maxim aplicabil achizițiilor de bunuri și echipamente (Capitolul III din buget) destinate implementării activităților proiectului. În stabilirea necesarului de bunuri și echipamente de achiziționat se va ține cont de faptul că proiectul va fi evaluat și din punct de vedere al relației cheltuielilor propuse cu rezultatele așteptate, sau altfel spus din punct de vedere al raportului cost - beneficiu.
5. Colaborarea cu parteneri din Norvegia: partenerii de proiect trebuie identificați exclusiv prin intermediul paginii web a programului? Sau se pot coopta parteneri și din alte surse?
Partenerii proiectului pot fi din România sau din alte state membre ale UE, precum și din statele membre AELS, respectiv Norvegia, Islanda și Lichtenstein. Alegerea partenerului nu este condiționată în nici un fel de prezența pe o anumita listă sau website sau de statutul norvegian al acesteia.
6. În cadrul bugetului proiectului, pot fi considerate cheltuieli eligibile cheltuielile reprezentate de deplasările internaționale? (ex. dacă un grup de 2-3 tineri din Norvegia vin în România într-un schimb de experiență).
Eligibilitatea costurilor în cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte se stabilește în raport cu prevederile secțiunii 2.3 Cheltuielile eligibile din Ghidul Solicitantului, precum și cu prevederile Anexei B - Bugetul și sursele de finanțare. În măsura în care se respectă cerințele enumerate în aceste secțiuni (de exemplu să fie necesare pentru derularea proiectului, să reflecte costurile reale, etc) cheltuielile reprezentate de deplasările internaționale pot fi considerate eligibile.
7. În cadrul programului Fondul pentru Organizații Neguvernamentale se finanteaza proiecte de mediu si fara ca ONG-ul nostru sa aiba un partener?
Condițiile de finanțare ale acestui program pentru oricare din componentele sale, inclusiv cea de mediu nu impun ca obligatorie existența unui partener. În egală măsură, trebuie ținut cont de faptul că rolul și implicarea unui eventual partener vor fi evaluate de către Comitetul de Evaluare (a se vedea criteriile cuprinse în grila de evaluare publicată în Ghidul Solicitantului).
8. Aș dori să-mi oferiți mai multe informații despre posibilitatea de a participa la sesiunea de informare privind Fondul pentru Organizații Neguvernamentale (înscrierea la acest curs, locația și taxa de participare).
Participarea la sesiunile de informare este gratuită, nu exista taxe și nu există obligativitatea unei înscrieri prealabile. Locația exactă pentru fiecare oraș va fi publicată în a doua jumatate a lunii august și va fi publicată pe site-urile FDSC (www.fdsc.ro) și ale partenerilor (www.repf.ro și ww.carpathianfoundation.org/cf/web/branch_ro/index.jsp).
9. Aș dori să stiu dacă o asociație care este înființată în anul 2008 și care nu are încă nici personal angajat și nici încasări este eligibilă ca și solicitant pntru Fondul pentru ONG.
Ghidul Solicitantului sectiunea 2.1 Eligibilitatea solicitanților și partenerilor nu conține nici o mențiune la durata de funcționare a solicitantului sau la momentul înființării lui. Capacitatea acestora (experiența în managementul de proiect, inclusiv capacitatea de a gestiona bugete etc) va fi însă evaluată de către Comitetul de Evaluare (a se vedea grila de evaluare inclusă în Ghidul Solicitantului).
10. O organizație neguvernamentală doreste să aplice pentru schema de finanțare, componenta 3. Din păcate, la costurile eligibile, TVA -ul nu este eligibil, pentru asociații și fundații, deoarece nu se mai recuperează. Ce perspective există pentru accesarea fondurilor, dată fiind aceasta situație?
Potrivit regulilor acestui program, TVA este neeligibil numai în măsura în care poate fi recuperat. Prin urmare, atât timp cât legislația românească nu permite recuperarea de TVA, acesta este eligibil în cadrul proiectului.
11. Spuneți-mi, vă rog, daca e obligatorie cofinanțarea, am citit că un procent de cel putin 10% din suma totală trebuie să provină din cofinanțare.
Într-adevăr, cofinanțarea este obligatorie. Potrivit Secțiunii 4 -Contribuția Solicitantului din Ghidul Solicitantului, solicitantul va asigura cofinanțarea proiectului printr-o contribuție proprie de cel puțin 10% din costurile eligibile ale acestuia. Contribuția proprie poate fi integral în numerar sau și în numerar, și în natură cu condiția ca cea în natură să nu depășească 2% din costurile totale eligibile ale proiectului.
12. Este eligibil un ONG din București care să implementeze proiectul într-o altă regiune a țării (acolo unde sunt stabiliți partenerii proiectului)?
Conform Ghidului Solicitantului, "Solicitanții trebuie să fie persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul social în România..... În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte partenerii eligibili ....trebuie să aibă personalitate juridică în țara de origine și să desfășoare activități relevante pentru domeniul proiectului." Ca unul din criteriile de eligibilitate, menționăm: "Proiectul este implementat in Romania". De asemenea, "Se va acorda prioritate proiectelor în care Solicitantul și/ sau unul dintre partenerii acestuia au sediul social/ filială/ structură teritorială cu personalitate juridică în zona în care se desfașoară proiectul". Coroborând toate aceste informații din punct de vedere al eligibilității, rezultă că un ONG din București poate implementa un proiect într-o altă regiune a României. Din punct de vedere al oportunității, această inițiativă va fi apreciată de către Comitetul de Evaluare la momentul selecției tehnice și financiare.
13. Este obligatoriu ca solicitantul sa asigure prin contributie proprie 10% din valoarea proiectului sau se poate si ca partenerii sa contribuie cu o parte din acesti 10% ?
"Solicitantul va asigura cofinanțarea proiectului printr-o contribuție proprie în valoare de cel puțin 10% din costurile totale eligibile ale proiectului. Contribuția proprie poate fi în numerar sau parțial în numerar și parțial contribuție în natură. .."
Solicitantul este cel care va dovedi asigurarea acestui procent, el fiind cel cu care se va încheia contractul de finanțare și care va efectua raportarea financiară. Sursa pentru cei 10% poate fi variată - parte de la parteneri, parte de la solicitant.
În Anexa B - Bugetul și sursele de finanțare, solicitantul este cel care, completându-l și fiind primul responsabil de datele incluse în propunerea de proiect, dovedește că are asigurată co-finanțarea - ca sumă și ca procent necesar (criteriu de eligibilitate).
14. Cum definiți sintagma "Muzeu viu"? (așa cum este specificată la pagina 13, cap 7.5. Componenta 5 - Patrimoniul cultural)
În concepția acestui program, se pune accent deosebit pe componenta de implicare și participare comunitară, care dă viață, durabilitate și continuitate unei inițiative menite să păstreze și să promoveze patrimoniul local/ national.
15. La pagina 14 din Ghidul solicitantului se menționează că se va acorda prioritate proiectelor care: vizează patrimoniul clasificat sau conduc la clasificare, promovează dezvoltarea integrată a sitului, implică locuitorii zonelor atât în decizie cât și în activitățile de conservare valorificare, au componente educative - dialog inter - generatii. Aceste criterii sunt cumulative sau poate fi atins doar unul din cele 4 criterii menționate?
Prioritățile nu sunt obligatorii. În funcție de proiectul dumneavoastră, puteți alege una sau mai multe priorități.
16. Care este data limită la care va fi publicată acceptarea sau respingerea proiectului? Durata selecției și în consecință data limită pentru publicarea rezultatelor, va fi influențată de numărul și complexitatea proiectelor depuse. Totusi, ținând cont de faptul că proiectele mari pot să aibă maxim 20 luni (până la data de 30 noiembrie 2010), estimăm că selecția și contractarea vor fi finalizate astfel încât să permită proiectelor să aibă această durată maximă; așadar, estimăm că vom finaliza selecția până în luna ianuarie 2009.
17. În cadrul componentei de dezvoltare organizațională se pot încadra următoarele tipuri de activități:
1. Activități precum stabilire de parteneriate cu instituții culturale cu care vom putea dezvolta proiecte în viitor
2. Dezvoltarea unui atelier de meșteșugărit care să realizeze pe o durată determinată un număr prestabilit de obiecte tradiționale pe care le putem vinde în cadrul unor muzee.
3. Realizarea unui studiu de piață prin care să fie identificate interesele de petrecere a timpului liber ale elevilor și studenților?
Activitățile de dezvoltare organizațională enumerate în Ghidul Solicitantului au caracter exemplificativ datorită diversității acestui tip de activități și oportunității lor față de situația specifică a unei organizații. Aprecierea încadrării în categoria de activități de dezvoltare organizațională va fi făcută la momentul scrierii proiectului de către solicitant (fiind cel mai în măsură să cunoască experiența organizației, misiunea și obiectivele acesteia, resursele de care dispune și alte elemente ce pot contura nevoile și posibilitățile de dezvoltare organizațională). Ulterior depunerii proiectului, aprecierea încadrării în activități de dezvoltare organizationala va fi făcută de către Comitetul de evaluare, pe baza elementelor furnizate de solicitant în cererea sa de finanțare.
18. Este necesar ca o organizație neguvernamentală care depune o cerere de finanțare să fie acreditată?
Cu privire la acreditare, Ghidul Solicitantului nu conține nici o prevedere obligatorie. În funcție de domeniul în care solicitantul își propune să activeze și de activitățile pe care le are în vedere, acreditarea poate fi necesara conform legislatiei românesti. Într-o atare situație, acreditarea poate deveni o condiție necesară pentru implementarea
unui proiect finanțat din acest program.
19. Asociatia noastra doreste sa depuna un proiect pe componenta 4. Protectia mediului, schema de granturi mari, tip Dezvoltare rurala si protectia mediului prin care sa amenajeze o zona de spatiu verde complexa pentru locuitorii comunei.
- care sunt documentele tehnice necesare a fi depuse odata cu dosarul cererii de proiect? (ex:proiect tehnic, studiu de (pre)fezabilitate sau doar o schita topografica)
- cheltuielile pentru aceste documentele realizandu-se inainte de semnarea contractului, cum vor figura in bugetul proiectului (pot fi considerate cheltuieli eligibile si din partea cui)?
Ghidul Solicitantului pentru acest program de finanțare permite solicitantului să hotărască și să aleagă documentele care îi vor însoți cererea de finanțare, conform conținutului său specific. În elaborarea bugetului trebuie să se țină cont de faptul că cheltuielile efectuate înainte de intrarea în vigoare a contractului de finanțare (deci implicit înainte ca proiectul să fie selectat și propus spre finanțare) nu sunt eligibile.
20. O organizatie nonguvernamentala este eligibila, avand in vedere faptul ca este afiliata Bisericii Ortodoxe Romane?
Potrivit secțiunii 2.1 Eligibilitatea solicitanților și a partenerilor, din Ghidul Solicitantului, partidele politice si cultele religioase nu sunt eligibile. În măsura în care organizația neguvernamentală este înființată în baza legislației privind asociațiile și fundațiile, iar statutul și actul constitutiv dovedesc îndeplinirea tuturor condițiilor prezentate în Ghidul Solicitantului (autonomie, independență, dreptul de a derula activitățile prevăzute în proiect, etc), ea este eligibila.
21. Câte propuneri de proiect pot fi depuse de același aplicant pentru aceeași componentă și câte pot fi depuse de același aplicant pe componente diferite în cadrul Fondului ONG?
Ghidul Solicitantului precizează că "o cerere de finanțare se va adresa numai uneia din componentele programului". Prin urmare, un solicitant poate depune mai multe cereri de propuneri de proiecte (nu există limitare pentru acest demers), pe una sau mai multe componente ale programului de finanțare, atât timp cât fiecare cerere de finanțare se adresează numai unei singure componente.