Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Stiri şi evenimente
MOL România și Fundația pentru Parteneriat majorează suma disponibilă pentru finanțări în cadrul ediției a 15-a a programului Spații Verzi la aproape 800.000 de lei 2020-01-22  

22 ianuarie 2020, Miercurea Ciuc - MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 15-a ediție a programului Spații Verzi. Programul este o platformă de responsabilitate socială prin care se urmărește implicarea copiilor și a tinerilor în proiecte de mediu pentru care MOL România oferă fonduri de peste 796.000 lei.

 „De 15 ani, programul Spații Verzi educă și formează tinerii în spiritul respectului față de natură, contribuind astfel la crearea unui mediu mai curat și mai sănătos. MOL România este partener de încredere al comunității printr-o serie de platforme și inițiative de responsabilitate socială privind mediul, sănătatea, cultura sau educația, prin care am încercat să identificăm și să acoperim nevoi reale ale comunităților. Spații Verzi este cea mai veche platformă de responsabilitate socială a companiei, prin care am reușit nu doar să contribuim la crearea unui mediu mai curat, dar și la creșterea gradului de conștientizare a problemelor de mediu în rândul a sute de mii de copii și tineri" a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL România.

Organizațiile de mediu pot depune, până la data de 20 februarie, cereri de finanțare pentru poiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Proiectele selectate în cadrul componentei Spații Verzi Urbane primesc o finanțare maximă de 11.000 de lei/proiect, în timp ce finanțarea pentru componenta Arii Naturale Protejate este de maximum 26.000 de lei/proiect.

„În ultima perioadă aproape nu există zi în care să nu ne parvină știri legate de poluarea din orașe, despre insuficiența spațiilor verzi, despre degradarea habitatelor naturale sau despre problemele legate de biodiversitate sa. Programul nostru comun cu MOL România prin intermediul  proiectelor finanțate , implementate de un număr semnificativ de voluntari, copii și adulți inimoși, reprezintă o doză de speranță că putem evolua și înspre bine în ceea ce privește respectul față de mediu", a declarat László Potozky, director al Fundației pentru Parteneriat.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care vizează reabilitarea sau crearea de spații verzi, în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educație ecologică și de sănătate. De asemenea, în aceeași categorie sunt eligibile și proiecte având ca temă Săptămâna Europeană a Mobilității și care implică activități și acțiuni ce presupun un grad ridicat de implicare a comunității.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt eligibile proiectele de promovare și popularizare a ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităților locale prin intermediul implicării ONG-urilor și școlilor, precum și a comunităților locale.

Noutăți în cadrul programului Spații Verzi 2020

Sumele maxime acordate proiectelor, atât în cadrul componentei Spații Verzi Urbane cât și în cadrul componentei Arii Naturale Protejate, au crescut față de ediția anterioară. Astfel, pentru reabilitarea sau crearea spațiilor verzi urbane sau pentru programele organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității suma maximă ce poate fi acordată per proiect a crescut cu 1.000 lei, la 11.000 lei. Pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanțare per proiect s-a majorat cu 6.000 de lei, la 26.000 lei.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Câștigătorii Spații Verzi 2019

Datorită numărului mare de proiecte implementate în  cadrul componentei Spații Verzi Urbane cu rezultate excelente, finanțatorii au decis premierea a două proiecte, care au respectat în egală măsură criteriile pentru obținerea acestui premiu.

Câștigătorul premiului Spații Verzi Urbane 2019: Asociația de Părinți - Petru Rareș Piatra-Neamț

Ceasul floral de la Colegiul Național Petru Rareș a fost un proiect implementat la Piatra Neamț de Asociația de Părinți - Petru Rareș Piatra-Neamț, cu scopul de a implica comunitatea școlară în amenajarea unui spațiu verde din perimetrul colegiului, precum și în activități de educație ecologică și în promovarea unui stil de viață sănătos.

În cadrul proiectului, au fost organizate sesiuni de informare, conștientizare, reciclare creativă, ecologizări și activități sportive. 72 de voluntari s-au mobilizat pentru decopertarea, pregătirea și amenajarea finală a ceasului și pentru plantarea a peste 270 arbuști și a peste 500 de plante perene. Voluntarii, majoritatea elevi ai Colegiului Petru Rareș, au prestat 460 de ore pentru schimbarea unui spațiu de 425 mp, care își va lăsa puternic amprenta asupra imaginii Municipiului Piatra Neamț și a comunității sale.

Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Câștigătorul premiului Spații Verzi Urbane 2019:  Asociația Piticot" Dej

Proiectul "Joc și veselie în curte-i armonie" a fost implementat de Asociația Piticot Dej. În cadrul proiectului au fost amenajate o alee senzorială, un labirint și o grădină cu plante aromatice, prin plantarea a aproape 150 flori, în curtea grădiniței.  Totodată, s-a vopsit gardul grădiniței în culori vesele, s-a echipat spațiul de joacă, s-a recondiționat mobilierul existent în curte, s-au plantat peste 200 arbori și arbuști, îndeplinind astfel scopul propus la demararea proiectului și anume protejarea mediului  înconjurător prin reabilitarea unui spațiu verde de 2.500 m2 pentru copiii din grădiniță și pentru toți copiii comunității din cartierul Dealul Florilor, combinat cu sesiuni de educație ecologică non-formală. Totul a fost posibil cu ajutorul celor 30 de voluntari, părinți și copii ai Grădinței cu program prelungit "Piticot" Dej, cu ajutorul partenerilor noștri și al Primăriei Municipiului Dej.

Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Câștigătorul premiului Arii Naturale Protejate 2019: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB)

„Împreună pentru salvarea animalelor sălbatice - împreună pentru arii protejate", este un proiect implementat de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani, în scopul creșterii ratei de succes în salvarea animalelor sălbatice aflate în dificultate.

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice funcționează practic ca un spital pentru animalele sălbatice, un loc în care pacienții sunt tratați și apoi eliberați înapoi în natură. În cadrul proiectului, a fost achiziționat și amenajat un spațiu pentru găzduirea animalelor rănite sau bolnave în sezonul rece. În același timp, proiectul a urmărit implicarea a trei administrații de arii protejate (Parcurile Naturale Vînători-Neamț și Putna-Vrancea, respectiv Parcul Național Ceahlău). Personalul parcurilor, care intră în contact cu animale rănite sau bolnave, au beneficiat de 3 cursuri teoretice și practice privind activitățile de salvare a faunei sălbatice. De asemenea, a fost publicat online un ghid pentru publicul larg, care conține modalitățile și oportunitatea unor intervenții în cazul identificării unor animale aflate în dificultate. Un alt aspect urmărit a fost implicarea comunităților locale în activitatea centrului, de aceea în activitățile proiectului au participat voluntari din comunitate, a fost organizat un eveniment de tip "Ziua porților deschise", au fost realizate și diseminate materiale informaționale și au fost instalate două module pentru colectarea directă a produselor agricole donate de localnici.

Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Date statistice despre programul Spații Verzi

În 2019 au fost acordate finanțări în valoare totală de 695.631 lei pentru 51 de proiecte, în care s-au implicat peste 16.500 de persoane. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înființate sau reamenajate spații verzi cu o suprafață totală de 64.429 mp, unde au fost plantați peste 2.200 de arbori și arbuști, precum și 4.700 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 6 trasee tematice, au fost organizate 18 tabere Junior Ranger și au avut loc 215 de activități extrașcolare de educație ecologică.

În cei 14 ani de existență a programului au fost finanțate în total 620 de proiecte din domeniul protecției mediului cu aproape 7,5 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 235.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost plantați 81.031 de arbori și arbuști și 86.932 de flori înverzind astfel o suprafață de 550.278 mp de teren urban, mai mare decât suprafața statului Vatican. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.272 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 141 de tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 107 trasee tematice noi în ariile naturale protejate din România.

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 20 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 227 de stații de servicii, 4 puncte de încărcare a autovehiculelor electrice, situate în 4 stații MOL din București, 2 depozite de carburanți, la Giurgiu și Tileagd și un terminal LPG la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la Bucuresti, un sediu administrativ la Arad și un număr de aproximativ 250 de angajați proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de 2 ori cu locul I pentru calitate în clasamentul programelor de loialitate din România în cadrul cercetării de piață QUDAL. Începând cu anul 2017, MOL România este parte a proiectului NEXT-E care vizează instalarea a 40 de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților în care operează, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Program pentru Sănătatea Copiilor sau Permis pentru Viitor.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări.

Despre Fundația pentru Parteneriat

Fundația pentru Parteneriat sprijină îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile. Fundația dezvoltă si implementează o gamă largă de programe și instrumente, care includ finanțările, asistența tehnică, instruirea precum și programe operaționale specifice având ca scop sprijinirea inițiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităților. Astfel, prin intermediul programelor de finanțare derulate de fundație, în ultimii 20 ani au fost sprijinite, cu peste 63 de milioane de lei, peste 1.270 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

Contacte pentru presă

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & PR

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Enikő Bándi

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: spatiiverzi@repf.ro

 


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3713686