Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Stiri şi evenimente
Societatea civilă din întreaga Europă adresează un mesaj puternic noului Parlament European și noii Comisii Europene 2019-06-04  

Forumul Internațional al Societății Civile are loc astăzi la București, în prezența a peste 200 de participanți din 28 de țări europene, preocupați că democrația, drepturile omului sau statul de drept sunt din ce în ce mai des amenințate în întreaga Europă. Mai mult, reprezentanții societății civile sunt ei înșiși ținte ale acelorași atacatori, de cele mai multe ori politicieni populiști și autoritari care croiesc legi ce nu mai lasă societatea civilă să își facă treaba. Lideri din instituțiile europene și din marile rețele europene de organizații neguvernamentale, prezenți la eveniment, au confirmat aceste pericole.

Adresându-se participanților în deschiderea evenimentului, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat: „În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluții pentru apărarea democrației, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educație. Avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o tradiție în implicarea civică la toate nivelurile societății. În acest sens, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea. Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene".

Lucrările Forumului Internațional al Societății Civile caută soluții care să repună societatea civilă în poziția de a îi ajuta pe oameni la maximul său potențial, iar Uniunea Europeană este una din cele mai importante soluții. Valorile Uniunii Europene trebuie întărite, căci acestea, de fapt, fac posibile realizările de zi cu zi ale societății civile: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. La finele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, societatea civilă de pe continent reunită la București transmite liderilor UE un mesaj clar: avem nevoie ca noul Parlament European și noua Comisie Europeană să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de a asigura drepturi fundamentale pentru toți.

„Viziunea noastră este despre o societate democratică, bazată pe justiție socială și incluziune. Până nu demult, aveam încrederea că vom putea să ne ajutăm comunitățile, semenii vulnerabili și discriminați, reușeam să ne criticăm conducătorii fără teama de repercusiuni, oricând era nevoie. Dar această libertate lipsește acum în rândul societății civile, în rândul oamenilor obișnuiți care vor să protesteze când se simt nedreptățiți", a declarat Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. „Participarea record la alegerile europarlamentare ne arată cum oamenii și-au sporit așteptările de la Uniune. Tocmai de aceea, instituțiile UE trebuie să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre. Dacă avem state în care egalitatea în drepturi sau statul de drept sunt șubrede, e garantat că și societatea civilă e atacată, cu tot cu oamenii pe care îi ajută", a adăugat Ionuț Sibian.

Eveniment organizat de:

 

Împreună cu:

 

 

Cu sprijinul:

 

 

Promovat de:

 

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru  Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 Euro, programul va urmări dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Pentru mai multe informații, accesați www.activecitizensfund.ro


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3625674