Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Stiri şi evenimente
Peste 100 de copii au devenit Rangeri Juniori. Au construit căsuțe pentru lilieci și au învățat să protejeze natura 2016-11-06  

În timp ce mulți copii preferă un joc pe calculator sau desenele animate alergatului în natură, peste 100 de copii și 50 de părinți au ales să își petreacă altfel sfârșiturile de săptămâna.

Din mai și până în septembrie proiectului “Natură ne învață, noi o ocrotim” i s-au alăturat zeci de familii cu copilași de la câțiva ani până la adolescenți, care au străbătut în lung și în lat două situri Natura 2000 - Făgetul Clujului – Valea Morii și Someșul Rece.

Pentru al treilea an la rând, Pădurea Făget a fost, timp de 5 luni, gazda proiectului Junior Rangers „Natura ne învață, noi o ocrotim”, organizat de Asociația Natura Transilvaniei, un program ce urmărește promovarea și popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităților locale. Acest proiect a fost o continuare firească a celor derulate în 2014 „Omul, prieten al naturii” și 2015 „Natura de lângă mine: prin cunoaștere o protejez”.

Obiectivul principal al proiectului au fost educarea și implicarea activă a copiilor în protejarea și administrarea siturilor Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii și Someșul Rece, prin activități practice în ariile protejate: tabere Junior Rangers, Ziua ariilor protejate și ateliere de creație.

Aceiași copii care pot spune cu mândrie că au ajutat la conceperea unui Manual de recunoaștere a arborilor și care pot ghida turiștii, cu ajutorul panourilor la a căror instalare au participat, au învățat să îndrăgească unele specii protejate în cele două arii protejate: speciile de lilieci, cărora le-au construit adăposturi în situl Făgetul Clujului – Valea Morii.

"Mă bucur tare că am reușit, pe parcursul câtorva zile din cele cinci luni de proiect, să scoatem din casă și din fața televizorului un număr de aproape 100 copii, o reconectare a acestora cu viața reală, cu natura atât de stimulantă și energizantă a pădurilor și munților din zonele învecinate Clujului.
Consider o reușită faptul că au ajuns să integreze în cunoștințele lor teoretice și practice noțiuni de ranger și custode al pădurii, noțiuni de supraviețuire și de protejare a faunei și florei din natură ( lilieci, păsări, plante, arbori). Plus aer curar, distracție și socializare", mărturisește pentru Ziar de Cluj Oana, una dintre inițiatoarele proiectului.

De-a lungul derulării proiectului au fost amplasate în zone prolifice 12 căsuțe pentru adăpostul liliecilor, 3 panouri informative și 2 stâlpi indicatori pe trasele turistice, dar și 3 camere foto cu declanșare automată au fost instalate pentru o mai bună monitorizare a zonelor protejate.

Atât asociației, pentru inițiativa, dar și copiilor și familiilor care s-au implicat nu putem decât să le spunem "Jos pălăria!"

 Ziar de Cluj / 06 Noiembrie 2016


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 3177740